Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

10 voorbeelden van Internet of Things in de zorg

Het fenomeen ‘Internet of Things’ (IoT) verwijst naar een situatie waarbij computers die door mensen worden bediend, in de minderheid zullen zijn op het internet. Er zijn dus steeds meer computers die niet actief worden bestuurd door mensen, maar die functioneren als semi-intelligente apparaten. Deze apparaten zijn namelijk in staat om te communiceren met andere objecten, maar ook met andere personen, zoals dokters, artsen en medici.

Tags

Gast auteur

  • Guy Reed, cybersecurity expert en digitale-veiligheidsenthousiasteling

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Dit alles maakt de ontwikkeling van Internet of Things in de gezondheidszorg zeer interessant. In deze blogbijdrage worden daarom voorbeelden geschetst van computers die levensreddende functies hebben, maar niet worden bestuurd door mensen.

Behandeling van kanker

Uit onderzoek van 357 personen met hoofd- en nekkanker kwam een opvallend resultaat naar voren. Bij de patiënten die een weegschaal met Bluetooth gebruikten, een bloeddrukmeter droegen en een app gebruikte die symptomen bijhield, werden minder extreme symptomen geregistreerd dan personen die hier geen gebruik van maakten. Deze personen brachten het normale wekelijkse bezoek aan de arts. Dit kwam doordat de zorg werd versimpeld voor zowel de patiënt als de arts.

Glucosewaarden bij suikerziekte

Er zijn verschillende glucosemeters op de markt die data verzenden naar apps op iPhone, Android of Apple Watch. Hierdoor heeft de drager van deze glucosemeter een goed beeld van zijn of haar glucosewaarden, terwijl er tegelijkertijd trends ontdekt kunnen worden. Hierdoor kan men beter controleren hoe wordt gereageerd op verschillende soorten voedsel bijvoorbeeld.
Een andere mogelijkheid is door middel van een slimme glucosepen. Deze houdt automatisch de tijd, hoeveelheid en type insuline bij. Daarnaast wordt de hoeveelheid insuline geadviseerd op basis van huidige glucosewaarden.

Automatisch glucose toedienen

Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om automatisch de juiste hoeveelheid glucose toe te dienen. De glucosewaarden van de persoon worden gecontroleerd. Dit staat in contact met de insulinepomp, die de hoeveelheid insuline automatisch afstemt op de glucosewaarden van de persoon op dat moment.

Astma-inhalatoren

Astma is een andere veel voorkomende aandoening. Met de app van Propeller Health is het mogelijk om bij te houden hoe het kan dat men last krijgt van astma, wordt medicatie geregistreerd en wordt een voorspelling gedaan over eventuele aspecten die invloed kunnen hebben op astma (zoals hooikoorts).

In te nemen sensoren

Deze sensoren worden gebruikt om bij te houden of de medicatie wel ingenomen is. Wanneer de pillen oplossen in het lichaam, wordt er een signaal vrijgegeven. Dit signaal wordt opgepikt door een sensor die in het lichaam wordt gedragen. Op dat moment neemt het lichaam waar dat de pil daadwerkelijk ingenomen is.

Slimme contactlenzen

Deze lenzen zijn uitgevonden door Verily, een dochtermaatschappij van Google haar moederbedrijf Alphabet. De lenzen zijn in staat om verziendheid te ontdekken, doordat de elasticiteit in de pupil afneemt. De lenzen kunnen dit waarnemen, zodat men eerder op de hoogte is als er een aanpassing in de lenzen of bril moet gebeuren.

Apple Watch die depressie detecteert

Er zijn diverse platformen bezig geweest met het achterhalen van oorzaken van depressies. In 2017 hebben Takeda Pharmaceuticals en Cognition Kit Limited samen een onderzoek laten uitvoeren door middel van een app. In de app dienden gebruikers het humeur vast te leggen. In de app werden tevens tests aangeboden die een beter beeld gaven van de cognitieve stand van zaken bij de testpersonen. Hoewel het doel van de studie was om de mogelijkheden te ontdekken, is er zeker sprake van potentie.

Checken van bloedstolling

Het bedrijf Roche lanceerde in 2016 een Bluetooth-gestuurd systeem dat patiënten in staat stelde te kijken hoe snel het bloed stolde. Deze resultaten konden met artsen worden gedeeld, om zo het aantal doktersbezoeken te verminderen.

Hulp tegen Parkinson

Door middel van een app kan de gezondheid van patiënten met Parkinson worden gemonitord. De data is weergegeven in grafieken, die tot op de dag en het uur zijn in te stellen. Hierdoor kan een arts beter beoordelen hoe de ziekte zich ontwikkelt en de daarbij behorende maatregelen treffen.

Astma-monitor

De astma monitor van ADAMM is uniek in zijn soort. Dit draagbare toestel is erop gericht om symptomen van een astma-aanval te herkennen nog voordat deze daadwerkelijk plaatsvindt. Hierdoor kan een patiënt ook beoordelen waardoor dit komt en hoe het voorkomen kan worden.

Hoewel deze toepassingen en ontwikkelingen allemaal erg goed klinken, zijn er ook dingen om rekening mee te houden bij IoT. Doordat veel van deze apparaten met het internet zijn verbonden, kan een IOT-apparaat ook een gemakkelijke prooi zijn voor hackers.

Door gebruik te maken van een VPN kan dit voorkomen worden. Wanneer een VPN wordt opgezet op bijvoorbeeld de router van het huis, dan zijn alle IoT-apparaten die hiermee zijn verbonden automatisch ook beter beveiligd. Dit wordt dan ook aangeraden om de persoonsgebonden data die deze apparaten delen, te beschermen.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Gast auteur

  • Guy Reed, cybersecurity expert en digitale-veiligheidsenthousiasteling

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen