5 redenen waarom zorgaanbieder en zorgvrager zich kenbaar moet maken

3 februari 2017
Blog

1) Goede zorg krijg je niet zomaar

Goede zorg is persoonlijk en kan voor iedereen weer een andere betekenis hebben. Het is dan ook van belang dat je als zorgbehoevende aangeeft wat jij prettig vindt, en wat jouw specifieke wensen zijn. Voor zorgorganisaties is het vervolgens belangrijk deze wensen vast te leggen op het moment dat de cliënt in kwestie daar toestemming voor geeft. Dit is de basis voor persoonlijke zorg. De kwaliteit van de geboden zorg wordt op verschillende manieren gemeten. Op bijvoorbeeld zorgkaartnederland kun je je ervaringen delen. Maak daar gebruik van.

2) Zorg is emotie

Zolang je gezond bent en alles nog kunt doen zoals je zelf wilt, is er niets aan de hand. Je kunt de hele wereld aan en je bent van niks of niemand afhankelijk. Maar wat als dit plotseling verandert? Dan staat diezelfde wereld ineens op zijn kop. Weten de zorgverleners op welke manier jij invulling wilt geven aan je nieuwe leven? Het gaat doorgaans goed wanneer je zelf hierover met je zorgaanbieder communiceert. Het biedt rust als jouw persoonlijke wensen ten aanzien van zorg digitaal zijn vastgelegd. Op die manier kun jij je, als het erop aankomt, volledig focussen op jouw herstelproces.

3) Assertieve patiënt krijgt voorrang in gezondheidszorg

Veel zorginformatie wordt op het web beschikbaar gesteld. Feiten en cijfers, waarderingen van zorgorganisaties en artsen, vergelijkingswebsites, en nog veel meer. Wij kunnen heel veel informatie zelf vinden. Dat maakt ons assertiever, zodat we niet alles wat de specialist of zorgaanbieder zegt zomaar hoeven aan te nemen. Tegelijkertijd worden we ons bewuster van wat er allemaal verkrijgbaar is op het gebied van zorg, en welk kwaliteitslabel diensten hebben gekregen van de zorgbehoevenden die er al ervaring mee hebben. De arts of aanbieder krijgt hierdoor een grotere verscheidenheid aan informatie, wat hem wellicht leidt tot een andere vorm van dienstverlening doet besluiten, zoals de inzet van verschillende communicatiemiddelen.

Een papieren dossier is nog steeds aan de orde van de dag, terwijl de meeste mensen steeds vaker gewend zijn via andere kanalen met dienstverleners te communiceren. Denk hierbij aan e-mail, whatsapp of andere berichtendiensten, die zorgen voor hoge verwachtingen ten aanzien van de reactiesnelheid van de ontvanger. Houd daar rekening mee.

4) Cliënt, lid van een zorginstelling, familielid of mantelzorger wil herkend worden

Hebben we eenmaal ervaring met een arts of zorgverlener, dan gaan we er vanuit in het vervolg herkend te worden. Je wilt niet steeds opnieuw alles moeten uitleggen, net als onze persoonlijke wensen en eisen. Daarom wordt het steeds belangrijker voor zorgorganisaties cliëntgegevens vast te leggen, om zo de gewenste herkenning te realiseren. Sterker nog, we verwachten het zo zoetjes aan van alle organisaties! Wellicht nog niet alle 80-plussers, maar wel hun kinderen en kleinkinderen.

5) Het zorgaanbiederslandschap veranderd

Timesavers-diensten en particuliere zorgorganisaties snoepen steeds meer taken af van de traditionele zorgverleners. Weet wie je klanten zijn, zodat je ze met jouw organisatie kunt verbinden door ze de gewenste service te bieden. Zorgdiensten komen via diverse nieuwe kanalen bij de zorgbehoevenden terecht. Daarnaast verandert de zorgbehoefte voortdurend. Kwaliteit van zorg, service en dienstverlening, en de onderlinge afstemming ervan, was nog nooit zo belangrijk. En technologie kan je daar meer bij helpen dan ooit.

Nieuwsgierig naar de kennis en ervaring van Salesforce op dit vlak? Bezoek ons dan tijdens de Salesforce World Tour in Amsterdam (9 maart, 2017) of tijdens de ICT&health Experience in het Beatrix Theater op 26 januari a.s. U kunt zich voor het Experience congres hier GRATIS aanmelden .

Auteur: Katja de Bruyn | Salesforce