AI als katalysator voor innovaties in de gezondheidszorg

Denk aan al die keren dat je tegenover de huisarts aan zijn bureau zat en hij op zijn computer opzocht waarom je er de vorige keer was, hoe je er dit keer aan toe bent en wat hij je mogelijk voor kan schrijven. En dat allemaal zonder op te kijken of contact met jou te leggen. De opmars van technologie in de gezondheidszorg is spannend en veelbelovend, maar komt niet altijd ten goede van het persoonlijke contact tussen de arts en de patiënt. Het mooie is dat ook daar oplossingen voor zijn.

We zien steeds vaker voorbeelden van conversational AI om ons heen: van je persoonlijke digitale assistent in huis (bijvoorbeeld Alexa van Amazon of Google Home), tot je auto die reageert wanneer je vraagt waar de files staan. Deze spraakgestuurde technologie kent talloze toepassingen en wordt meer en meer gebruikt om mensen realtime te laten beschikken over informatie die ze zelf niet direct paraat hebben. Dat is voor medische professionals niet anders – met de juiste inzet van conversational AI hebben zij een verlengstuk bij de hand, waarmee het contact met de patiënt verbetert en efficiënter wordt.

Neem het contact met je huisarts waar ik eerder aan refereerde. Als zo’n huisarts gebruikmaakt van een virtuele assistent op basis van conversational AI, kan hij het gesprek met jou aangaan, terwijl de assistent zijn opmerkingen noteert en hem ondertussen van relevante nieuwe informatie of informatie over jouw patiëntgeschiedenis voorziet. Bovendien kan de assistent je huidige klachten vergelijken met klachten die je eerder hebt gehad, bepalen welke medicijnen je eerder hebt gebruikt en welke medicijnen nu van toepassing zijn en aan de hand van oude én nieuwe informatie een vervolgtraject uitstippelen. Zo heeft de huisarts alle aandacht voor zijn patiënt en beschikt hij tevens over alle relevante gegevens.

Deze toepassing van AI om de interactie tussen arts en patiënt te bevorderen beperkt zich bovendien niet tot alleen de fysieke afspraak. Een patiënt kan, nog vóór hij in contact komt met een arts, terecht bij de virtuele assistent. Hij kan thuis aangeven wat eraan scheelt, waarna de assistent deze gegevens op basis van AI en Natural Language Processing (NLP) kan verwerken in zijn/haar dossier. Zo heeft de arts nog voor de afspraak plaatsvindt de juiste achtergrondinformatie tot zijn beschikking en kan hij zich vóór de afspraak inlezen, zodat hij op het moment zelf al zijn aandacht op de patiënt kan richten.

AI maakt een opmars in heel veel verschillende branches, maar vooral in een sector die zo snel verandert als de gezondheidszorg levert AI constant uitdagende nieuwe mogelijkheden op. Door deze nieuwe mogelijkheden kunnen we de gezondheidszorg verbeteren, efficiënter maken en zorgkosten verlagen. En hoewel dat nu misschien nog klinkt als toekomstmuziek, zijn de eerste veelbelovende stappen al gezet!

 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?