Search
Close this search box.
Search
Door | Philips

Anticiperen of acuut reageren: de toekomst van intensive care

Hoe kan voortijdig ingrijpen de zorg verbeteren? Rob de Bie, werkzaam als Accountmanager Monitoring and Analytics & Therapeutic Care, deelt in dit artikel hoe we artsen en verpleegkundigen steeds betere tools kunnen geven om vooruit te kijken en te voorspellen hoe de conditie van een patiënt zich zal ontwikkelen.

Weten wat er in de toekomst zal plaatsvinden – soms zou dat heel erg handig zijn. Om het winnende staatslot te kunnen kopen, bijvoorbeeld, of een verkeersongeval te voorkomen.

Ook in de zorg is kennis over wat er gaat gebeuren van grote waarde, vooral voor de zorg van patiënten op de intensive care. Als een verpleegkundige of arts voortijdig zou weten dat de situatie van een patiënt gaat verslechteren, zou men al daarop kunnen anticiperen. Dat kan leiden tot betere uitkomsten voor de patiënt en maakt het mogelijk om nog efficiënter te werken.

Meerdere parameters

Gelukkig kán dat ook. Dankzij nieuwe medische inzichten, bijvoorbeeld op het gebied van hemodynamiek en sepsis. Door innovatie in technologie, zoals het gebruik van slimme algoritmes. Dit stelt ons in staat om steeds nauwkeuriger voorspellingen te doen.

Bij Philips heeft dit geleid tot de ontwikkeling van Advanced Event Surveillance. In dit systeem worden verschillende parameters, zoals bijvoorbeeld bloeddruk en hartfrequentie, gecombineerd en gemonitord om betere beslissingen te kunnen nemen met betrekking tot patiëntzorg.

Bewakingsmonitoren geven veelal pas een melding als de individuele parameters buiten een bepaalde bandbreedte komen. Doordat Advanced Event Surveillance naar meerdere parameters tegelijk kijkt, kan een verslechtering eerder worden gedetecteerd – ook als de afzonderlijk gemeten waarden nog niet de drempelwaarde hebben bereikt. Dat stelt verpleegkundigen en artsen in staat om vroegtijdig in te grijpen, met alle voordelen van dien.

Minder acuut

Advanced Event Surveillance bewijst al zijn waarde in de praktijk. En daar blijft het, als het aan Philips ligt, niet bij. Met behulp van meer non-invasieve metingen en data-integratie uit andere bronnen zien wij mogelijkheden om een veelomvattend clinical decision support tool te ontwikkelen. Om betere uitkomsten voor de patiënt te bereiken, uiteraard. Maar ook om de workflow voor verpleegkundigen en artsen te optimaliseren, omdat ze niet langer heel acuut hoeven te reageren.

Je kunt het vergelijken met de matrixborden langs de weg: het maakt een groot verschil of je van tevoren geïnformeerd wordt om je snelheid stapsgewijs te matigen of met een snelheid van 120 km plotseling met stilstaand verkeer wordt geconfronteerd.

Symposium

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat staat vast. Innovatie in medische kennis én technologie zijn nodig om ontwikkelingen daarin te versnellen. Daarom is Philips ook sponsor van de eerste editie van ‘Translationale Intensive Care Geneeskunde – Het Amsterdam Symposium’ dat op 8 oktober wordt georganiseerd door Amsterdam UMC.

We zien uit naar de kennisuitwisseling tussen vakspecialisten, met nieuwe inzichten in de diagnostiek en behandeling van ernstig zieke patiënten tot gevolg. Tijdens het middagprogramma zijn we aanwezig om onze visie op ontwikkelingen te delen. We hopen u dan ook te zien en te spreken. Graag tot dan!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?