Behandelaars en patiënten GGZ zien digitale zorg wél zitten

Afgelopen dinsdagochtend kreeg ik een pushbericht van de RTL Nieuws-app over een artikel in de NRC. ‘Digitaal behandelen? Liever niet, zeggen psychiaters en psychologen’. Als medeoprichter van 100% online Basis-GGZ instelling DiSofa voor mij een prikkelende titel. Uit het item bleek: ‘Slechts een op de honderd behandelaren heeft liever contact via een videoverbinding dan in het echt.’

Toch maar even het NRC-artikel erbij gepakt en het onderzoek van het UMC-U waaraan wordt gerefereerd opgezocht. Iets genuanceerder, maar toch ook in het oorspronkelijke onderzoek staat letterlijk: ‘Zelfs wanneer blijkt dat effectiviteit net zo hoog is als bij face-to-face contact, lijken behandelaren er simpelweg niet op zitten te wachten.’

Dat is toch wel een uitgesproken uitkomst en in schril contrast met wat ik in mijn dagelijkse praktijk tegenkom. Hoe zou dat komen?

Het onderzoek bestond uit een vragenlijst die is ingevuld door 592 psychologen en psychiaters. De onderzoekers vroegen onder andere naar eerdere ervaring met beeldbellen en de attitude ten opzichte van beeldbellen. 

Wat opvalt in het onderzoek is het tijdstip van het uitzetten van de vragenlijsten: de tweede week van de Covid-19 crisis. Er is niet gepubliceerd wat de eerdere ervaring met beeldbellen was voor de crisis. Door de conclusie: ‘… hoe bekwamer behandelaren zich voelen in beeldbellen, hoe positiever zij zijn over het gebruik ervan’ en het resultaat dat maar 1% enthousiast was, kan er wel worden vastgesteld dat men nauwelijks eerdere ervaring had met beeldbellen.

Men heeft dus behandelaren bevraagd die zeer recent gedwongen waren te beeldbellen terwijl ze daar nauwelijks ervaring mee hadden.

Dat verklaart al het een en ander! Het is natuurlijk niet prettig om tot iets gedwongen te worden wat je (nog) niet kunt. En ik snap ook direct de reden dat de behandelaren bij DiSofa dat anders ervaren. Bij DiSofa is het voor de behandelaren juist een bewuste keuze om altijd via beeldbellen te behandelen. En dat bevalt ze erg goed. Zo vinden ze het bijvoorbeeld heel fijn dat ze hun eigen dag kunnen indelen. En ook het feit dat je sneller tot de kern kunt komen in gesprekken werkt heel prettig. Een ander veel genoemd voordeel is dat het prettig is dat cliënten veel gemakkelijker met zelfhulpmodules aan de slag gaan omdat ze toch al in de online omgeving zitten.

Waar het in het UMC-U onderzoek echter helemaal niet over ging, was de ervaring van de cliënt. Aan hen is namelijk niets gevraagd.

Ik vind het erg belangrijk om ook dat aspect te belichten. Wij krijgen namelijk van de ruim 600 cliënten die wij sinds onze start in 2018 in behandeling hebben genomen gemiddeld een 8,4 op de CQi die wij aan het einde van de behandeling afnemen. We horen de door hen ervaren voordelen van de mogelijkheid om zeven dagen per week en ook in de avonden behandeling te krijgen. En daarnaast het afwezig zijn van wachtlijsten door de flexibele inzet van onze GZ-psychologen, de ervaren veiligheid van thuis behandeling krijgen én het ontbreken van reistijd.

Zij ‘zitten er overduidelijk wél op te wachten dat de GGZ meer via beeldbellen gaat behandelen’ vanwege alle voordelen die het oplevert!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?