Search
Close this search box.
Search

Duurzame trapliften maken langer thuis wonen voordelig

Afvalbergen vol met trapliften, tot een aantal jaar geleden was het aan de orde van de dag. Trapliften werden beschouwd als maatwerkproducten en konden dus maar een keer gebruikt worden. Was de traplift niet meer nodig? Dan verdween die op de schroothoop. Niet meer. Ook in de trapliftenmarkt is, dankzij Smienk, de verduurzaming toegeslagen.

‘Iedereen verdient het om veilig oud te worden in zijn eigen huis.’
 – Erik Smienk, oprichter van Smienk

Heft in eigen hand

Smienk is 7 jaar geleden opgericht door Erik Smienk. Hij werkte als adviseur voor een trapliftenfabrikant en moest vaak met lede ogen aanzien hoe trapliften, die soms maar enkele weken waren gebruikt, niet werden teruggekocht, maar vernietigd. Terwijl hij ook vaak bij mensen over de vloer kwam die een nieuwe traplift hand nodig hadden, maar het niet konden betalen.

Dat moet en dat kan anders, dacht Erik Smienk. Hij besloot het heft in eigen hand te nemen en richtte Smienk op. Het eerste bedrijf in gereviseerde, gebruikte trapliften. Duurzaam en net zo veilig als nieuwe, maar vaak duizenden euro’s voordeliger in vergelijking met een nieuwe. Sindsdien zijn veel trapliftfabrikanten gevolgd.

Zorgvuldige check

Trapliften zijn nog steeds maatwerk. Maar, hergebruik is eenvoudig te realiseren. Smienk heeft een proces ontwikkeld, waarbij de liften op meer dan 15 punten worden gecontroleerd of ze nog bruikbaar zijn. Vervolgens worden de gebruikte trapliften technisch helemaal vernieuwd, opnieuw gepoedercoat en worden de stoeltjes opnieuw bekleed. In de onderstaande video wordt getoond hoe dat precies gaat.

Veel goedkoper

Naast dat gebruikte hulpmiddelen duurzamer én dus beter voor het milieu zijn, zijn ze vaak ook veel goedkoper. Natuurlijk is er een mogelijkheid om een hulpmiddel aan te schaffen via de Wmo of via een andere vergoeding, maar uit veel ervaringen blijkt dat dit proces lang kan duren en dat maar weinig mensen hier in aanmerking voor komen. Veel gemeenten geven bovendien een verhuisbudget in plaats van een budget voor woningaanpassingen en hulpmiddelen. Juist in dit soort gevallen kan een tweedehands zorghulpmiddel een uitkomst bieden.

Langer thuis wonen
De overheid stimuleert senioren om langer thuis te blijven wonen. Plaatsen in verzorgingshuizen zijn er amper, evenals woningen die geschikt zijn voor ouderen. Een gebruikte traplift is in veel gevallen een duurzame én voordelige optie om de woning levensloopbestendig te maken. Senioren kunnen blijven wonen zonder angst om onderuit te gaan op de trap en samen gaan we de enorme afvalberg een klein beetje tegen.

Meer weten over gebruikte trapliften? Ga naar Smienk.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Volg jij ons al?