Search
Close this search box.
Search

E-health: gewoon doen!

Het aantal chronisch zieken stijgt in Europa. We weten steeds meer over goede leefstijlinterventies. De behandelmogelijkheden nemen toe. Technologische mogelijkheden voor diagnostiek, monitoring en begeleiding van patiënten zijn volop aanwezig. En de arbeidsmarkt in de zorg krimpt.

Dan zou je vermoeden dat de oplossing voor een betere zorg voor de hand ligt: massaal aan de slag gaan met e-health om de zorg beter en efficiënter te maken. Toch is dit niet de realiteit van alle dag. De implementatie en het gebruik van e-health blijven nog altijd achter. Dat blijkt onder andere uit de laatste eHealth monitor van kennisinstituten Nictiz en Nivel.

Hoe gaan we hiermee om?

Gewoon doorgaan met de implementatie en het gebruik van e-health, kritisch blijven op de zin en onzin daarvan en leren van onze successen en fouten.

Het blijft van groot belang om zorgverleners te ondersteunen en te scholen bij het aanbieden en gebruiken van e-health. Een zorgverlener moet weten wat er op het gebied e-health mogelijk is en hoe hij hiermee aan de slag kan gaan. Zo is het van belang om te weten dat e-health beter gebruikt wordt als er sprake is van ‘blended care’: e-health moet helemaal geïntegreerd zijn binnen de bestaande zorg. Daarmee maken we de zorg echt beter.

Zorgvragers hebben begeleiding nodig in het gebruiken van e-health. Zij hebben ondersteuning nodig bij het daadwerkelijk nemen van meer regie en het praktische gebruik van e-health. Ook blijft wetenschappelijk onderzoek nodig om de diverse applicaties te evalueren en de succescriteria van implementatie.

Goede voorbeelden

Gelukkig zijn er tal van goede voorbeelden in Nederland. Hierdoor kunnen we leren van best practices. Veel organisaties hebben een uitstekende missie en visie ontwikkeld op het gebied van zelfmanagement en e-health; ook hebben velen ervaring opgedaan. Het is belangrijk en inspirerend om elkaar op te zoeken en nieuwsgierig te zijn.

Zelfzorg Ondersteund is een goed initiatief waar zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten samenwerken om de implementatie van e-health te bevorderen. Met succes, daarover verschijnt binnenkort een artikel in ICT&Health.

Wat levert e-health eigenlijk op voor dokters? In elk geval krijgen ze meer mogelijkheden om in te spelen op variabele wensen van patiënten over hun autonomie en eigen verantwoordelijkheid. Dat kan leiden tot een nieuwe en interessante professionele invulling van het vak en wellicht tot een effectievere relatie met patiënten. Na een initiële investering maakt blended care beter planbare zorg mogelijk en levert het tijdwinst op.

Zorg op maat

En wat hebben patiënten eraan? Ze krijgen makkelijk (digitaal) bereikbare zorg op maat, op alle tijden van de dag en nacht, de regie over de eigen gezondheid en de beschikking over nieuwe mogelijkheden voor leefstijlverandering. Dat maakt het leven met een chronische ziekte op termijn waarschijnlijk beter hanteerbaar en voorspelbaar.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?