Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

E-mineur-health: denk niet vanuit huidig referentiekader

Eind jaren ’80, toen de hip-hop en dance groter groeide, waren de reacties van mijn generatiegenoten vaak: “Ik hou alleen van échte muziek”. De nieuwe muziek hoorde daar kennelijk niet onder, want “het klinkt allemaal hetzelfde”. Wat een onzin!

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Bart Timmers

Bart  Timmers Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Een generatie verder heb ik het met mijn kinderen veel over muziek en voeden zij me met nieuwe namen. Af en toe laat ik ze “echte” bands horen en ze horen daar wel leuke dingen bij, maar volgens één van hen “klinkt het wel allemaal hetzelfde…”

Ik moest daar aan denken na de kritische columns van Joost Zaat (Volkskrant) en Jochen Cals (Observant) op de dag van de opening van de e-healthweek, afgelopen januari. Kritisch kijken is heel belangrijk, maar ik vond de toon in beide columns niet kritisch maar negatief. En dat is niet nodig. Zaat viel onder andere over het feit dat zaal en podium vol zaten met bestuurders en beleidsmakers, waar bleven de zorgverleners?

Zorgverleners vrij behoudend

Nou stel ik die vraag ook graag, want hoewel ze er inmiddels wel zijn, kun je moeilijk met droge ogen beweren dat we als zorgverleners erg innovatief en vooruitstrevend zijn op het vlak van e-health. Er zijn wel goede redenen om niet te hard van stapel te lopen, maar ik vind dat we wel heel erg aan de behoudende kant van de streep blijven. Er gebeurt te weinig vanuit ons zelf!

Cals zegt weinig apps in zijn spreekkamer te zien, maar vergeet kennelijk dat een e-health-toepassing als Thuisarts.nl alleen al zorgt voor 12 procent minder mensen die überhaupt de spreekkamer nog binnenkomen. En als hij de ‘e’ ook nog eens reserveert voor ‘empathie’, alsof e-health het tegenovergestelde zou betekenen, dan gaan mijn nekharen overeind staan.

Het doet me heel erg denken aan de muziekdiscussies: denken vanuit het huidige referentiekader. Ondertussen vergetend dat bijvoorbeeld de personeelsproblemen in de bestaande zorg toenemen. Als je straks per huisarts ineens méér patiënten moet zien in minder tijd, dan ben ik benieuwd waar we de tijd voor empathie nog vandaan denken te halen.

E-health kan bijdragen aan empathische zorg

Nieuwe zorgvormen kunnen een deel van die druk weg halen zodat we de tijd die we overhouden, zinnig kunnen blijven besteden. Waar we het over eens zijn is dat empathie belangrijk is en blijft, maar in mijn visie kan e-health juist bijdragen aan empathische zorg.

Het is tijd voor nieuwe muziek. En laten we niet in e-mineur blijven klinken.

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Bart Timmers

Bart  Timmers Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

3 reacties op “E-mineur-health: denk niet vanuit huidig referentiekader”

  1. Beste Bart. Wat mij betreft haal je 2 dingen door elkaar. Muziek gaat over smaak, inhoud dus, e-health gaat over de vorm, hoe organiseer ik iets efficient en bijdragend aan de inhoud. De slechtste reden om e-health te omarmen is de redenatie dat we het het steeds drukker krijgen en steeds meer patiënten moeten zien. Dat klopt, maar vergt andere oplosingen. E-health wordt door VWS gebruikt om een organisatieprobleem (schijnbaar te weinig huisartsen en veel te veel bureaucratie in een vastlopend zorgstelsel) op te lossen. Als ik lees dat VWS misschien de jeugdzorg wel ziet verdwijnen dank zij e-health) dan wordt e-health misbruikt om eigen organisatorische onkunde op te lossen. En gaat het helemaal niet om inhoud. Als e-health goed is en bijdraagt aan inhoud ( betere voorlichting) wordt het snel populair, zoals bij thuisarts.nl te zien is. Bedenk dat huisartsen voorlopers zijn als het over digitalisering gaat. In het DOS tijdperk communiceerden huisartsen al onder elkaar. En ze gebruiken volop digitale mogelijkheden. Maar hou op met e-health promoten als oplossing voor tekorten en gebreken in ons zorgsysteem. Daar moeten essentieel andere dingen gebeuren dan mooi lijkende pleisters plakken op een steeds zieker wordende patiënt.

  2. Op zich een terechte opmerking. En zoals gezegd, de kritische houding hebben we nodig. Mijn primaire drijfveer in het omarmen van e-health is altijd geweest: ik denk dat we daar betere zorg van krijgen. En daar hoort ook bij mijn besef dat tijd schaarser wordt, dat sommige zaken efficiënter afgehandeld kunnen worden om meer tijd over te houden voor andere, belangrijke(re) zaken. Dat we (daarnaast) óók de ogen open moeten houden voor andere verandermogelijkheden vind ik niet haaks op deze opvatting staan. Dat eHealth een pleister plakken zou zijn: daar zij we het niet met elkaar eens.

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen