Search
Close this search box.
Search

Heeft professional huisartsenzorg benodigde digitale vaardigheden?

Zuchtend zwoegde huisarts Henk door zijn vele mails. Een uitnodiging voor een nieuw portaal: wéér een wachtwoord. Wéér andere knopjes. Wéér een nieuwe informatiebron. Hij is al 15 jaar praktijkhouder, maar het lijkt of alles sneller verandert dan hij kan bijhouden. Het aantal vragen van zijn assistentes groeit ook. Er is ook zo véél. En steeds vaker kan hij informatie niet terugvinden. Laatst had hij bij een collega gezien hoe het anders kon. Maar die was vast handig met computers en vond het nog leuk ook. Als hij handig met computers was, zou hij het ook wel leuk vinden…

Digitalisering in de zorg is niet meer weg te denken. Iedereen werkt met een HIS, we mailen, we appen, we gebruiken Siilo of Telegram of Signal, we bieden onze patiënten een patiëntenportaal aan voor de online afspraken, herhaalrecepten of e-consulten, misschien leveren we al zorg op afstand, of beeldbellen we. Onze patiënten, of wijzelf, dragen stappentellers, smartwatches, gebruiken smartphone om informatie op te zoeken op thuisarts.nl of op de praktijkwebsite.

Al deze oplossingen rondom applicaties, e-health, zorgtechnologie en communicatieplatformen vragen nogal wat van de huisartsenzorg. Kennis en vaardigheden, tijd, een goede infrastructuur, een nieuwe inrichting van zorgprocessen, digivaardige patiënten en een veranderbereidheid van medewerkers en patiënten. Digitale vaardigheden dragen naar onze mening voor een groot deel bij aan de benodigde oplossingen.

Wat leveren digitale vaardigheden op?

Digitale skills dragen bij aan ‘lekker werken’. Handigheid zien en handigheid krijgen in de gereedschappen die zo belangrijk voor ons zijn. Mogelijkheden zien. De telefoon ontlasten. Nooit meer de verzuchting “al weer een wachtwoord?”. Handig omgaan met mails en niet meer bedolven worden. Informatie die je veel gebruikt snel weten te vinden. We horen geluiden dat die digitale skills echter niet overal up to date zijn.

Zelftest digitale vaardigheden

Daarom hebben wij eind 2020 samen met medewerkers uit de huisartsenzorg een zelftest ontwikkeld. Daarmee kunnen zij toetsen hoe digivaardig ze zelf zijn en waar nog uitdagingen zitten.
Die lijst wordt nu gebruikt voor een groot landelijk onderzoek van de Coalitie Digivaardig in de zorg en de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (die ook de financiering op zich nam).

De uitkomsten van het onderzoek gebruiken we voor het ontwikkelen van producten en diensten waarmee medewerkers huisartsenzorg hun digitale vaardigheden in hun eigen tempo, op hun eigen manier kunnen verbeteren.

Doe mee

U kunt, net als Henk, meedoen aan de online vragenlijst tot 13 mei via deze link.

Interviewkandidaten gezocht

Bent u huisarts, huisarts in opleiding, doktersassistente, POH, triagist, physician assistant, praktijkmanager, back-office medewerker of in een andere functie werkzaam in de huisartsenzorg? Wilt u meedoen aan een online interview van maximaal 60 minuten met een van onze onderzoekers?
We zoeken mensen van alle leeftijden, uit alle regio’s met veel en/of weinig werkervaring. Zowel mensen die moeite hebben met digitalisering (de digitale starter) als medewerkers die zichzelf als digivaardig inschatten.

Mail dan naar info@digivaardigindezorg.nl of tip iemand die hier wellicht interesse in heeft.

Wij zien het wel zitten! Wij hebben een droom. Wij hopen dat iedereen straks zijn digitale gereedschap gebruikt alsof het zijn of haar tweede natuur is. We vertrouwen er op dat we daarmee de zorg verbeteren. Maar we weten dat het nog lang niet zo ver is. Daarom dagen we iedereen uit om hier aan mee te doen!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?