Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
11 januari 2016
Artikel delen

Het regisseren van innovatie

De innovatiekracht van ICT wakkert het veranderen van gezondheidszorgsystemen aan. Tegelijkertijd bestaat het risico dat een veranderend gezondheidszorgsysteem de innovatiekracht van ICT afremt. Hoe regisseer je deze veranderingen?

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In diverse staten van de US wordt vanaf 2013, als uitwerking van de Affordable Care Act, geëxperimenteerd met nieuwe wijzen van financiering van zorg en modellen voor het leveren van zorg. Dit vindt plaats onder het State Innovation Model (SIM) Initiative, die staten financiële en technische ondersteuning biedt voor de ontwikkeling en het testen van door de staat geleide, multi-payer gefinancierde modellen voor zorgverlening. Het doel hiervan is drieledig: het gezondheidssysteem beter te laten functioneren, de kwaliteit van zorg te verbeteren en de kosten te verminderen.

Doelstelling

Samen met zo’n 600 andere deelnemers was ik op 7 Januari j.l. aanwezig bij het ‘2016 State of Reform Washington Health Policy Conference’ in Seattle. Washington is een van de staten in de US die zich heeft gecommitteerd aan het innoveren van haar gezondheidszorgsysteem. Met de medewerking van zo’n 1100 verschillende partijen en onder aanvoering van de staatsoverheid heeft Washington zich als doel gesteld dat in 2019 90% van haar inwoners gezonder leeft, alle inwoners met fysieke en gedragsproblemen kwalitatief hoogwaardige zorg ontvangen, en dat de stijging in de kosten van zorg 2% onder de nationale trend blijven. Dit initiatief draagt de naam Healthier Washington. ICT speelt hierbij een belangrijke rol.

In het oog springende ICT-toepassingen

Tijdens het congres werd gesproken over ICT-toepassingen om de toegang tot zorg te verbeteren, administratielasten te verminderen, communicatie te versterken, expertise te vergroten, kwaliteit te bewaken en te verbeteren, en financiële transacties te bespoedigen en uiteindelijk kosten te beheersen. De voor mij meest in het oog springende ICT-toepassingen waren Tyto voor het verrichten van lichamelijk onderzoek op iedere plaats en tijd (http://www.tytocare.com), League om je gezondheid te managen, ongeveer zoals je met LinkedIn je professionele netwerk beheert (https://league.com), MPirica Quality Score die mensen instaat stelt beter geïnformeerde keuzes te maken in welke ziekenhuis zij een medische ingreep kunnen ondergaan (https://www.mpirica.com), en Carena’s Virtual Clinic, een telemedicine platform ter ondersteuning van eerstelijns zorg waarbij sprake is van een patiënt conciërge (http://www.carenamd.com/virtual-clinic/).

Kaf van het koren scheiden

Enigszins teleurstellend bij de presentatie van veel ICT-toepassingen is het beperken van de aandacht tot de ICT-toepassing zelf en het verzuimen te belichten hoe de toepassing het systeem kan veranderen. Belemmeringen, zoals de gebrekkige interoperabiliteit, ontoereikende declaratieregels en privacy overwegingen, reflecteren een te smalle focus wanneer deze alleen in verband worden gebracht met ICT. Juist door ICT-toepassing(en) als change agent(s) in het gezondheidszorgsysteem te positioneren, maakt Healthier Washington kans van slagen. Het is hier waar ICT leveranciers met maatschappelijke verantwoordelijkheid zich zullen onderscheiden van de snelle jongens die menen nu al “the solultion” in handen te hebben.

Door: Prof dr. Bert Vrijhoef, Hoogleraar Health Services Research NUS&NUHS Singapore, Maastricht UMC+, Vrije Universiteit Brussel, lid redactieraad van ICT&health. Volg Bert Vrijhoef op Twitter: @BertVrijhoef

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen