Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Het voordeel van video

Deze titel heb ik gepikt van Spinvis, een artiest die ik bewonder. Maar hij sluit ook mooi aan bij mijn idee dat videoconsulten veel voordelen kunnen hebben. Dat geloof ik al een jaar of vijftien, sinds ik voor het eerst experimenteerde met het inzetten van een videoconsult onder de vlag van Sensire’s CamCare-project. Dit strandde destijds omdat de technologie te ingewikkeld en traag was. Met smartphones, tablets en 4G kennen we die belemmering niet meer. Waarom wint het videoconsult dan toch maar zo langzaam terrein?

Tags

Lid redactieraad ICT&health

dr. Bart Timmers

dr. Bart  Timmers Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vijftien jaar geleden hebben in een videoconsult al op afstand naar de longen van een patiënt geluisterd met een speciale stethoscoop! Het project kwam toen helaas niet goed van de grond omdat de infrastructuur nog te ingewikkeld was, met logge desktopcomputers, aanleg van ADSL-lijnen en de verplichte tussenkomst van een centralist.

Hoe anders is dat sinds de komst van smartphones, tablets en 4G. Mijn geloof in de mogelijkheden van het videoconsult in de huisartspraktijk is dan ook alleen maar gegroeid. En sinds een jaar of vijf kan het ook echt. De lancering van Patienthub van FocusCura gaf er een redelijke boost aan, maar dit initiatief bestaat helaas als zodanig niet meer.

Net of u zelf hier bent

Toch moet ik ook constateren dat videoconsulting veel minder hard loopt dan ik aanvankelijk had gedacht. Terwijl de ervaringen die ik ermee heb, ook bij oudere patiënten, heel goed zijn. Vaak moest ik ze een klein beetje over de streep trekken om het te gaan gebruiken, maar de conclusie was unaniem dat het goed beviel. Of zoals een oudere patiënt het zo mooi verwoordde: “Het is toch net of u hier zelf bent”.

Ook persoonlijk heb ik ervaren hoe waardevol het was om dagelijks contact met mijn beide dementerende ouders (toen nog thuiswonend) te hebben via een beeldverbinding.

Kom uit je vaste routine

Een klein deel van het minder hard lopen is van technische aard. Patiënthub stopte ermee en het wachten op een opvolger duurde langer dan verwacht. Maar een groter deel zit ‘m volgens mij vooral in het niet uit onze vaste routines kunnen komen. Zowel aan de kant van patiënten als van zorgverleners. Ook ik moet meer energie stoppen in videobellen om het goed te integreren in mijn dagelijkse workflow. En patiënten reageren vaak verbaasd als ik het voorstel: “Kan dat dan?”.

Toch zie ik het voor me. De praktijk van de toekomst, met een video-inloopspreekuur naast het videospreekuur op afspraak. Mogelijkheden voor de patiënt die minder goed ter been is. Die op zijn werk vast zit. Die op vakantie is. Die vrachtwagenchauffeur is en niet persoonlijk langs kan komen. Meer mogelijkheden voor de patiënt én voor de dokter. Dat is het voordeel van video!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Lid redactieraad ICT&health

dr. Bart Timmers

dr. Bart  Timmers Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen