Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

ICT in de care: zorg voor voldoende flexibiliteit

Organisaties in de langdurige zorg zijn momenteel zoekende naar wat ze willen en moeten met ICT. Ze hebben net een omvangrijke ECD-implementatie achter de rug. Ze zouden wel een volgende stap willen zetten door systemen meer te integreren, maar ze weten niet waar te beginnen. En dat is begrijpelijk, want de technologische uitdagingen zijn complex. Zo complex dat het voor de eigen ICT-afdeling niet meer te behappen is.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Er zijn niet alleen ontwikkelingen op technisch vlak, er is ook veel onzekerheid over de toekomst. Hoe zien mijn zorgdiensten er over twee of drie jaar uit? Ben ik dan gefuseerd met een concurrent of heb ik dan juist een deel van mijn activiteiten afgesplitst of stopgezet? Hoeveel intramurale en extramurale cliënten heb ik dan? Mag ik zelf keuzes maken voor mijn cliënten en doelgroep of legt de zorgverzekeraar of gemeente keuzes op? Die onzekerheid belemmert het maken van technologiekeuzes voor de lange termijn.

Het is dan ook niet gek dat veel care-organisaties met interesse kijken naar de cloud. Dit biedt hen immers de mogelijkheid om te betalen naar gebruik. Wordt een deel van de dienstverlening afgestoten, dan stop je gewoon het abonnement. En krijg je er door een fusie nieuwe medewerkers en klanten bij, dan brengt het niet meteen torenhoge investeringen met zich mee om de nieuwe medewerkers in de bestaande ICT-omgeving op te nemen.

Vruchten te plukken

De overstap naar de cloud is echter niet eenvoudig. Veel organisaties zijn sterk zoekende. Ze zien dat steeds meer aanbieders NEN 7510 compliant zijn, maar een goede leverancierskeus hangt van meer factoren af dan dat. Eén van de meest belangrijke factoren is misschien wel de geleidelijke overgang van een on premises-omgeving naar een datacenter in de cloud. Niemand wil immers bestaande investeringen versneld afschrijven. ‘Welke migratiemodellen zijn er en hoe vullen wij die in?’ is een wezenlijke vraag in veel bestuurskamers.

Door deze focus op kosten hebben organisaties nauwelijks oog voor de mogelijkheden om met slimme technologie te innoveren. Terwijl juist daar veel vruchten te plukken zijn. Wilt u zich laten inspireren door een collega zorgaanbieder die de overstap naar de cloud overweegt? Lees dan hoe Pieter van Foreest de uitrol van een nieuwe zorgcommunicatie-omgeving aangrijpt om nieuwe diensten te ontwikkelen en hoe de cloud hierbij helpt.

Auteur: Dick Dompeling | directeur Zetacom

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen