Search
Close this search box.
Search

Multidisciplinaire aanpak hartrevalidatie ook voor op afstand

Het is inmiddels geen originele constatering meer, maar daarom niet minder terecht: de coronacrisis versnelt (digitale) innovatie in de zorg. Prachtig, al die initiatieven die ontstaan om ervoor te zorgen dat patiënten thuis alsnog behandeld of begeleid kunnen worden. Toch valt de samenwerking tussen zorgverlenende instanties onderling vaak niet mee.

Zo is de kans dat zorgverleners actief deelnemen aan innovatieve oplossingen of concepten (bijvoorbeeld voor hartrevalidatie) die aangeboden worden door andere zorgverleners, nog altijd vrij klein. Ik vraag mij regelmatig af wat hiervan de oorzaak is, maar nog vaker wat hiervoor de oplossing is. De oorzaak ligt denk ik in het feit dat wij zorgverleners, ondanks dat de nood nu hoog is, nog steeds te veel last hebben van het ‘not invented here syndrome’.

Losse initiatieven

Dit syndroom wordt versterkt door subsidiegeldverstrekkers, die zelden als voorwaarde stellen dat samenwerking een must is. Op die manier ontstaan allerlei losse initiatieven, al dan niet met duur betaalde apps, waar uiteindelijk weinig mensen gebruik van maken. Of mensen maken er slechts tijdelijk gebruik van omdat er een puntoplossing (software die slechts één specifiek probleem ‘oplost’) wordt aangeboden. Als het probleem opgelost is, is de behoefte het te blijven gebruiken verdwenen.

Daarnaast is er nog steeds een diep gewortelde maar vreemde aanname dat de patient ‘eigendom’is van de zorginstelling of zorgprofessional die hem behandeld heeft. Een zorginstelling-overstijgende multidisciplinaire samenwerking, waarbij kennis vanuit meerdere disciplines gecombineerd wordt ingezet en dus ieders kwaliteiten benut worden, is veel minder gebruikelijk.

Geslaagd voorbeeld: hartrevalidatie

Toch zijn er ook geslaagde voorbeelden van een multidisciplinaire aanpak. Eén daarvan is hartrevalidatie. Fysiotherapeut, diëtist, psycholoog, cardioloog en maatschappelijk werk werken met elkaar aan de behandeling van de patient. Het effect van hartrevalidatie is enorm: 35 procent sterftereductie in vier jaar tijd.

Het is dus zeer belangrijk dat de zorg voor deze patiëntenpopulatie tijdens de coronacrisis niet stopt. Helaas is dat wel gebeurd. Zo is hartpatiënten met groepjes laten sporten in een afgesloten ruimte momenteel geen optie. De gevolgen zijn vergaand, blijkt ook uit twee publicaties deze week.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Gupta Strategists en de Value Based Healthcare-researchafdeling van Medtronic kan de zeer noodzakelijke focus op coronazorg in maart en april tot wel 100.000 levensjaren kosten bij mensen met hart- en vaataandoeningen. De NVVC, Harteraad en de Hartstichting willen dan ook dat hartrevalidatie snel weer wordt opgepakt.

Aanpak gehandhaafd bij telehartrevalidatie

De multidisciplinaire aanpak blijft bij telehartrevalidatie gehandhaafd èn het is een samenwerking tussen meerdere partijen – zowel binnen als buiten de zorg. De Hartstichting, het Benefit-consortium (www.benefitathome.nl) en Harteraad hebben nu de handen ineengeslagen en bieden ziekenhuizen, revalidatiecentra en huisartsen een tailor-made oplossing aan. Dat kan in eigen beheer, deels uitbesteed en geheel uitbesteed.

Zo moet telehartrevalidatie beschikbaar komen voor alle hartpatiënten. Daarmee kan de zorg voor deze patiëntenpopulatie ondanks de nog altijd voortdurende coronacrisis doorgang vinden, waarbij voor de patient alle disciplines in één app worden ontsloten. Op termijn kan dit ook op grote schaal blended multidisciplinaire samenwerking (op locatie en op afstand) bevorderen. Voor hartpatiënten, maar zeker ook voor andere mensen met chronische aandoeningen.

Voorwaarde is dan wel dat zorgpartijen over hun eigen schaduw heen stappen. Het moet niet uitmaken waar zorg plaatsvindt en wie hem biedt (de patiënt behoort alleen zichzelf toe) en het moet niet uitmaken welk platform de zorg op afstand ondersteund (we don’t care where it is invented).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?