Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Van Hackaton naar de praktijk in Afrika. (deel 2)

Dag 2 in Homa Bay (West Kenia) begint met een bezoek aan het kantoor van de Homa Bay County. We geven daar een presentatie over MOMALA en kort na aanvang blijkt dat de Minister van Gezondheid, Dr. Lawrence Oteng’ van Homa Bay County is gearriveerd en onze presentatie graag bij wil wonen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De minister luistert aandachtig en vraagt alle aanwezigen wat ze van onze innovatie vinden, hij sluit de meeting of met de woorden "You got my blessing, my door wil always be open for MOMALA". We vragen nog even voor de zekerheid na bij onze Afrikaanse vrienden van Amref of dit een beleefdheidsvorm is maar zij weten ons te melden dat dit een vrij unieke uitspraak van deze minister is en dat het een groots gebaar is. Ik loop nog snel even achter hem aan om hem te bedanken en een blik Nederlandse stroopwafels te overhandigen.

Het volgende bezoek gaat richting een sub-county ziekenhuis. Kleiner en minder minder faciliteiten maar ook hier vind malaria diagnostiek plaats middels microscopie.

Dr. Jane Carter (Amref, Technical Director, Clinical and Diagnostics Programme) vertelt op eigen iniatief wat de werking is van MOMALA, we hebben in haar duidelijk een ambassadeur gevonden. In het laboratorium krijgen we te horen dat capaciteit het grote probleem is, er kunnen te weinig mensen gediagnosticeerd worden door enerzijds een tekort aan geschoold personeel en anderzijds omdat de huidige diagnostiek teveel tijd vergt.

Als laatste gaan we vandaag op bezoek bij Community Health Workers, dit zijn  vrijwilligers die binnen de gemeenschap een belangrijke rol spelen in voorlichting over gezondheid en het geven van hulp bij o.a. malaria, diarree en zwangerschap. Een van de vrijwilligers vertelt met trots over haar werk dat ze doet zonder enige vergoeding.
 
Ook hier brengen we een bezoek aan een klein laboratorium waar één microscopiste werkt die dus niet ziek mag worden of een vrije dag kan nemen. Ze vertelt met passie over haar werk en de beperkingen die ze dagelijks ervaart. Door tijdgebrek geeft ze bij microscopisch onderzoek alleen aan of ze malaria parasieten heeft waargenomen zonder de hoeveelheid parasieten te tellen en te beoordelen in welke stadium ze zich bevinden, iets dat MOMALA automatisch doet.

We hebben vandaag een goed beeld gekregen over malaria diagnostiek in de praktijk van alle dag rondom Homa Bay. Tijd om terug te vliegen naar Nairobi in het vliegtuig van Amref Flying Doctors.

""

Bent u na het lezen van dit blog van mening dat MOMALA een goede oplossing is dan kunt u ons helpen door op ons te stemmen voor de Accenture Awards.  

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen