Vlogs, flirten met de dood of gezondheid

Vlogs met filmpjes (type selfie ik wordt gezien) van waaghalzen hebben uitvoerig de media gehaald. Levensgevaarlijke stunts van geziene jongeren met een Vlog-pagina die mogelijk door andere jeugdigen worden nagedaan. Verontwaardiging alom. Dat is nog eens negatief gebruik van social media en een bedreiging voor de jonge gezondheid.

Treinsurfen

Waar gaat het dan om? Een drietal voorbeelden. Treinsurfen, het op het dak van een snel rijdende trein zitten. Het er af vallen of onderweg een obstakel tegen komen kan ernstige gevolgen hebben. In Nederland nog uniek, in Rusland een hype en in India puur noodzaak (plaatsgebrek).

Flauwvallen

Asfyxie voor de kik. Een zodanig te kort aan zuurstof creëren dat je een kick door de hypoxie krijgt. Dit middels verstikkende gassen, een soort verhanging of de heel dichtknijpen. Een andere vorm is het excessief hyperventileren: de koolzuur er uit en ademprikkel weg. Bij een vergissinkje, niet tijdig meer bijkomen volgt hersenschade of de dood.

Aan de kaneel

Het innemen van een eetlepeltje kaneel. Een opwindende ervaring als het kruid echter niet per ongeluk in de longen komt. Dan dreigen astma-aanvallen, longontsteking en klaplongen.

Niet nieuw

Schande toch. En hoe komen die idioten er op? Er moet ingegrepen worden. Wellicht ontluisterend voor de verontwaardigde ouders, opvoeders en regelgevers is het niet nieuw zijn van deze waagstukken. Enkele jaren geleden was comazuipen en totaal laveloos op YouTube staan ook al in.

Jeugdigen zijn al zolang de mensheid bestaat, in voor het zich zelf bewijzen via imponerende en interessante daden. Daarmee stijgen zij in de rankinglist van hun volgers. En het waren niet alleen de jeugdigen hoor. Ook programma’s als Jackass (probeer dit niet thuis) kenden vele volgers.

Negatieve E-health met social media

Zorgelijk is het negatieve health-effect door het grote verspreidingsgebied en de vele navolgers bij het gebruik van social media plus de sterk groeiende populariteit van de idolen die deze stunts uithalen. Jeugdigen zien niet zo gauw gevaar, echter wel de uitdaging en roem die het kan opleveren.

Hoeveel?

Precieze cijfers over hoeveel jongeren nu daadwerkelijk door Vlogs met de dood flirten ontbreken. Het aantal likes en dislikes onder de filmpjes zeggen daar niet veel over. En moet je om het fenomeen te stoppen dit nu doodzwijgen (minder aandacht minder op het idee gebracht)? Of juist waarschuwend gaan optreden. Momenteel is het advies bespreekbaar maken en de jongeren zelf de gevaren te laten vaststellen op grond van de verstrekte preventieve informatie. Flinke straffen wordt ook al geroepen.

Omdraaien naar positieve Vlogs

Na al deze negatieve beschouwingen de vraag of het wellicht net zo goed positief kan? Bekende Vloggers die gezondheid, een betere leefstijl of het op die manier beter voelen op een inspirerende wijze brengen. Dat lukt met idols en talentenjachten ook. Jongeren raken geïnspireerd en willen dit ook gaan evenaren.  Een mooie taak voor e-health om dit terrein eens te gaan onderzoeken en naar passende preventieve Vlogs, apps, fora en Facebook-pagina’s te gaan vertalen. Behalve voor de jeugd tevens aantrekkelijk voor preventie bij volwassen.

Ziet u mogelijkheden? Zijn er al van de Vlogs met positieve e-health? Laat het de redactie weten of stuur uw Vlogs in via [email protected]. We plaatsen het graag online.

Wilt u ook Bloggen? Stuur uw aanvraag dan in via [email protected]

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?