Search
Close this search box.
Search
Door | Gartner

Wearables helpen bij lagere zorgkosten en betere patiëntervaring

Gegevens van wearables worden wereldwijd steeds meer geaccepteerd in de gezondheidszorg. Degenen die worden belast met het betalen van de stijgende gezondheidskosten, zullen steeds vaker naar technologische oplossingen kijken om hen te helpen deze kosten beter te beheren.

Gartner voorspelt dat tegen het einde van 2020 40% van de grote zorgaanbieders zal overschakelen van pilotprogramma’s voor digitale gezondheid naar volledige uitrol (in 2017 was dat 5%). Persoonlijke technologie-oplossingen kunnen zorgverleners helpen om drie cruciale doelen te bereiken:

  • Verbetering gezondheid van de bevolking
  • Verlaging van de kosten per hoofd van de gezondheidszorg
  • Verbetering patiëntenervaring

Tegelijkertijd vergroten kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie de toegankelijkheid van draagbare apparaten, stimuleren ze de adoptie en maken ze het mogelijk die patiënten in gezondheidszorgsystemen waar de patiënt centraal staat, beter te bedienen”, zegt Antin.

Steeds vaker vergoeding

Verschillende factoren versnellen de acceptatie van draagbare oplossingen voor de gezondheidszorg. Steeds meer actieve klinische onderzoeken maken gebruik van digitale gezondheidsoplossingen. Verder vergoeden verzekeringsmaatschappijen de kosten van draagbare oplossingen voor de gezondheidszorg steeds meer.

Gartner schat dat in 2021 al 90 procent van de wellness-programma’s fitness-trackers zullen bevatten, tegen 60 procent in 2017. De volgende golf van ‘wearables’ in de gezondheidsmarkt zal komen van geïntegreerde systemen die gevaarssignalen kunnen detecteren.

Andere opkomende vormen zijn sensors ingebed textiel, ringen, evenals wegwerp pleister-achtige sensoren en biometrische patches, waarmee zorgverleners patiënten binnen en buiten ziekenhuizen kunnen monitoren.

Meer gepersonaliseerde functionaliteit

Aangezien spraakinteractie met virtuele persoonlijke assistenten (VPA’s) standaard wordt op consumentenapparaten en wearables, zal hun functionaliteit meer gepersonaliseerd worden, waardoor nieuwe mogelijkheden voor gezondheidszorgdiensten worden geopend. Sommige diensten zullen rechtstreeks afkomstig zijn van de volgende generatie AI-functies en kunnen waarschuwingen bevatten aan de zorgverleners, evenals voorspellende algoritmen om levensstijlziekten, zoals diabetes type 2 te helpen voorkomen/beheersen.

Gartner schat dat tegen 2020 gebruikersvrije interfaces (UI’s) goed zijn voor ongeveer 15 procent van de persoonlijke apparaten, wearables en Internet of Things (IoT). Een meer natuurlijke productinterface die wordt geleverd met stem, beweging en gebaren, vergroot het gebruiksgemak en zal een meer algemene trend in de gezondheidszorg teweeg brengen.

Sprong naar geïntegreerd ecosysteem

Om de sprong naar een geïntegreerd ecosysteem voor gezondheid te maken, moeten goed ontworpen draagbare oplossingen samenwerken met andere gezondheidsgegevens en -systemen. Met name zal integratie met systemen zoals het EPD/ECD een aangesloten ecosysteem voor de gezondheid compleet maken, waardoor de zorgprofessional een vollediger beeld van haar patiënten kan hebben. Best-in-class systemen zullen ook sociale, milieu- en gedragsgegevens bevatten.

Meer informatie rondom dit onderzoek kunt u opvragen bij (Gartner Nederland – Healthcare) via Ronald.Sluiter@gartner.com

Bron:  Gartner Research: Wearables in Healthcare Ecosystems Get Rolling in 2018.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?