Zorgtechnoloog: what’s in a name?

10 februari 2020
Kim-van-den-Akker-badge
Innovatie
Blog

Op mijn eerste werkdag postte ik vol trots een foto van mijn nieuwe naambadge op LinkedIn. Dit zorgde voor veel nieuwe connecties, niet alleen binnen De Wever maar ook met mensen die een soortgelijke functie vervullen binnen andere zorgorganisaties. Tot mijn verbazing reageerde sommigen met ‘gave functietitel’. Is 'zorgtechnoloog' dan zo bijzonder?

Ieder zijn eigen titel

Dat bleek, want in de afgelopen maanden heb ik veel collega-zorgtechnologen bezocht en benaderd, maar geen van hen droeg dezelfde titel als ik binnen De Wever. Prachtige andere functienamen kwamen voorbij, zoals:

  1. Functioneel beheerder.
  2. Consulent zorgtechnologie.
  3. Aanjager innovatie.
  4. Adviseur zorgtechnologie.
  5. Hoofd ICT.
  6. Projectadviseur zorgtechnologie.
  7. Innovatieadviseur.
  8. Projectmedewerker Innovatie.
  9. Innovatieconsultant.
  10. Programmamanager Innovatie.
  11. Coördinator e-health.
  12. Innovatieversneller.
  13. Innovator.
  14. Innovatie coördinator .

Tijdens de vele kennismakingsgesprekken heb ik mezelf dan ook hardop afgevraagd waarom we niet dezelfde titel droegen? Vaak kwamen de taken en doelen binnen de functie zo overeen dat het mij logisch leek om dan ook dezelfde functietitel te dragen.

Eenheid schept duidelijkheid

De collega’s die ik spreek, delen mijn verwondering rondom onze functietitels en herkennen zich in mijn vraag. In deze gesprekken komen altijd al snel de voordelen van één éénduidige titel naar voren.

Dit kan ervoor zorgen dat wij elkaar als vakgenoten beter weten te vinden. En we een beter netwerk kunnen opzetten om kennis te delen over dit belangrijke thema. Als we voor één titel kiezen, dan kunnen jonge professionals met een drive om technologie en zorg te verbinden, beter zoeken naar passende functies in het werkveld.

Maar bovenal gaat deze eenduidige naam wat mij betreft bijdragen aan de naamsbekendheid van deze noodzakelijke functie! Want als je als verzorgende IG wilt solliciteren bij zorgorganisatie X of organisatie Y, dan weet je wat je te doen staat. Deze vanzelfsprekendheid moet in de komende jaren ook gaan ontstaan voor mijn functie.

Binnen De Wever is mijn huidige functie op inhoud niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Maar over de titel bleek er weinig discussie: zorgtechnoloog, want dat dekt zo lekker de lading. Ook collega’s herkennen de discussie over inhoud en taken en er is nog veel ruimte voor verwonderde vragen. Als zorgtechnoloog ben ik dan ook absoluut nog zoekende, maar desondanks wel trots op deze functie(titel)!