Programma

Hier vind je het programma in de grote Theaterzaal voor de ICT&health Openingsmanifestatie. Voor meer informatie over de meer dan 30 workshops en inspirerende presentaties; klik hier.

Tip hier de redactie

Workshops

Zijsessies

1e Ronde

11.20 – 12.00

Een robot als collega

Xenia Kuiper van Philadelphia zorg

Hoe verandert de zorg als een robot je collega wordt. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig.

Zaal: Bacharach salon

Vergroot de impact van e-health: wat werkt wel en wat niet?

Verzorgd door ZonMw

Aan de hand van een Patiënt journey gaan we kijken wat wel en niet werkt.

Zaal: AFAS Salon

Ga mee op patiëntenreis naar online inzage 4all! (duurt tot 12.45 uur)

Verzorgd door Pharos

Hoe zorgen we ervoor dat online inzage straks door iedereen wordt benut? Dus ook door de 36% Nederlanders die beperkt gezondheidsvaardig is en de 2,5 miljoen laaggeletterden in ons land. Tijdens deze interactieve sessie neemt Pharos je mee op reis door het zorgproces. Je bekijkt online inzage door de ogen van patiënten. En ziet wanneer het wel aansluit bij hun behoeften!

Zaal: Webber Salon

De kracht van e-health in de 1e lijn

MiGuide en Zilveren Kruis

Er is behoefte aan persoonsgerichte zorg en we hebben een groeiend tekort aan personeel dus moeten we de zorg slimmer gaan inzetten. Deze sessie geeft inzicht in mogelijkheden.

Zaal: Theaterrestaurant

Slimme Zorg Thuis

Pim Ketelaar, VitaValley

De juiste zorg op de juiste plek is essentieel voor de cliënt. Soms is de juiste plek gewoon thuis. Maar aan welke voorwaarden moet je voldoen om de cliënt de best mogelijke en veilige zorg thuis te bieden?

Zaal: Le Cirque

Business cases laten werken voor opschaling (start om 9.50 uur)

Mieke Klerkx, Vliegwiel voor digitale innovatie & ziekenhuis Bernhoven, Jaqueline Batenburg, innovatiemanager VGZ en Wessel van Rietschoten, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Zonder business case geen financiering voor de start of opschaling van je digitale innovatie. Maar het maken van zo'n business case kan behoorlijk vertragend werken. Het is bijvoorbeeld lastig om financiële ruimte te genereren voor experimenteren en implementeren. Hoe kunnen we business cases laten werken voor de start of opschaling van een project? Hoe voer je het gesprek over prioriteiten, verwachtingen, investeringsdilemma's en het samen dragen van risico's? Met een mix van stakeholders delen we tips en tricks voor je eigen business case en maken we een plan om veelvoorkomende knelpunten landelijk aan te pakken. We doen dit vanuit de casuïstiek van telebegeleiding. Na deze workshop heb je concrete handvatten voor een vliegende start voor (de opschaling van) jouw innovatie.

Zaal: Repetitieruimte

2e Ronde

12.05 – 12.45

De professional maakt de toekomst van de zorg

Vanessa Schroer en Maarten van Rixtel van Sensire

Tijdens de workshop zeggen we dat de dialoog tussen bestuur en professional in de organisatie de basis moet zijn voor een duurzame zorg. De bestuurder moet 'loslaten' en erop vertrouwen dat de professional zeer goed in staat is meer te zien dan het individuele belang van de patiënt.

Zaal: AFAS Salon

Gebruikersadoptie: maak ambassadeurs van uw grootste tegenstanders! 

Unica ICT Solutions 

Na afloop kunt zich een goed beeld vormen van het traject dat nodig is om medewerkers enthousiast te maken voor een ICT-verandertraject.

Zaal: Bacharach salon

Samenwerking in de regio: hoe werkt het in Nijkerk?

door Stichting Gezondheidscentra Nijkerk

In deze workshop laten Sam Siemssen en Josine Moes van Stichting Gezondheidscentra Nijkerk zien hoe zij met een intensieve samenwerking in het zorgnetwerk inzetten op persoonsgerichte zorg en zelfregie.

Zaal: Repetitieruimte

De Nationale DenkTank met oplossing instantZorg: iedereen een beetje zorgverlener

Interactieve sessie door Nationale Denktank

In een interactieve sessie bouw je samen met frisse denkers in 40 minuten een nieuwe toekomst voor de zorg. Aan de hand van prikkelende stellingen en nieuwe ervaringen, dagen wij je uit om met een andere blik naar de zorg te kijken.

Zaal: Le Cirque

Security roadmap; must voor digitale transformatie zorgsector

KPN

De zorg digitaliseert en doorloopt een digitale transformatie. Daarvoor start u vanuit de strategie van uw organisatie en gebruikt u uw primaire zorgprocessen als kompas. Maar hoe zit het met uw digitale security roadmap?

Zaal: Circusbar

Hoe shared savings helpen bij innovatie

Arthur Hayen en Jan Tebbens van Menzis

Bekostiging en eHealth gaan niet altijd hand-in-hand. In de workshop vertellen we je hoe shared savings-modellen jou kunnen helpen bij het invoeren van innovatieve zorg. In deze workshop leer je over de succesvolle voorbeelden uit de praktijk.

Zaal: Theaterrestaurant

3e ronde

13.45 – 14.25

Wmo voorspelmodel; bouwen, samenwerken en toepassen

Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag en de VNG praten jullie bij over hoe een lokaal succes is behaald en wordt opgeschaald naar een landelijke toepassing

Zaal: AFAS Salon

Nieuwe communicatietechnologieën: een antwoord op de zorghonger?

Vcare 

“IK EIS ZORG!” – welke nieuwe communicatietechnologieën helpen u bij het omgaan met de consumentenmentaliteit van de veeleisende, hedendaagse patiënt?

Zaal: Bacharach salon

Meedenksessie: Hoe komen we tot een landelijke kennisbank ehealth

Digital health centre en Thuisleefgids

Om te komen tot het opschalen van eHealth toepassingen moet er een centraal punt komen voor het ophalen en delen van kennis.

Zaal: Circusbar

Samen bouwen aan het ‘Virtueel Zorgcentrum’

Philips

In onze visie wordt de zorg om de patiënt heen georganiseerd, onafhankelijk van de locatie van de patiënt. Dit kan middels het bouwen van 'virtuele zorgcentra', van waaruit zorgverleners de gezondheid van patiënten kunnen bevorderen.

Zaal: Webber Salon

Maak van het digitaliseren van uw praktijk een succesverhaal

Jasper Schellingerhout, huisarts en Koen Kasper, CZ zorgverzekeraar

Je krijgt inzicht in hoe u e-health services kunt implementeren. Waar je begint en hoe het aan te pakken? Wat zijn de drempels en hoe kun je die overwinnen?

Zaal: Theaterrestaurant

Samenwerken aan verkorten ligduur en optimale gegevensuitwisseling

Zorgdomein

Vind zorg die past: Hoe kunnen VV&T-instellingen en ziekenhuizen samenwerken aan verkorting ligduur en optimale digitale gegevensuitwisseling?

Zaal: Le Cirque

“Vragen zijn het nieuwe antwoord” in de snel veranderende wereld

Casper Smeets en Lea Bouwmeester

Ervaar de kracht van vragen stellen om tot baanbrekende ideeën te komen. Mark van Houdenhoven neemt ons mee hoe hij via het stellen van vragen tot zorg vernieuwing is gekomen. En samen gaan we met de Questionstorm methode aan de slag. Je leert de methode en creëert tijdens het leren meteen impact voor KWF Kankerbestrijding. Ervaar de kracht van vragen en doe mee! Mark van Houdenhoven, Casper Smeets en Lea Bouwmeester ontvangen u graag!

Zaal: Samsung foyer

4e ronde

14.30 – 15.10

Digitale ambassadeurs op de werkplek

Suzanne Verheijden van Buro StrakZ.

Hoe neem je medewerkers mee naar de digitale toekomst? Hoe komen ze aan de benodigde vaardigheden voor hun functie nu en in de toekomst? Voor applicaties, zorgtechnologie, social media? Hoe creëer je een cultuur van verandering op de werkvloer?

Zaal: AFAS Salon

KoppelMij: één taal voor PGO en e-health

Zweder Bergman van VZVZ

Digitale gegevensuitwisseling kan de effectiviteit van de zorg sterk verbeteren door de patiënt actief in de regierol te zetten op basis van begrijpelijke informatie en interventies op maat.

Zaal: Bacharach salon

Het optimale zorginnovatie-ecosysteem creëren met het sociaal domein

Maarten Noordink van Kwink Groep i.s.m. gemeente Den Haag

In deze sessie ervaar je wie welke bijdrage levert aan een optimaal ecosysteem voor de zorg(tech)innovatie. En wat jouw eigen aandeel daarin kan zijn!

Zaal: Circusbar

De volgende generatie medicijndispenser

Philips

Tijdens deze sessie demonstreren we onze nieuwe medicijndispenser genaamd Spencer. De medicijndispenser kan mensen thuis helpen om meer grip te krijgen op hun medicatie inname.

Zaal: Webber Salon

Samenwerken, kwestie van halen en brengen(?)

Ben Hammer van Common Eye

Je leert je eigen samenwerking(sverband) te spiegelen aan de hand van een aantal condities voor kansrijk samenwerken én je krijgt wat toelichting op hoe je die condities voldoende aandacht kunt geven om nóg succesvoller samen te werken

Zaal: Theaterrestaurant

Wat is het belang voor de patiënt van digitaal verwijzen uit de 2e lijn?

Zorgdomein

Bij het verwijzen van patiënten is een kwalitatief goede digitale gegevensoverdracht onmisbaar. Toch gaat het uitwisselen van verwijsgegevens niet altijd goed.

Zaal: Le Cirque

Update de eed van hippocrates

Gabriëlle Speijer, data driven dokter

Lever je bijdrage aan het updaten van de eed van hippocrates zodat digitale zorg daarin is opgenomen als het nieuwe normaal.

Zaal: Repetitieruimte

5e ronde

15.15 – 15.55

Aan de slag met e-health in het onderwijs en de praktijk

MBO Deltion College en Fontys Hogeschool

MBO en HBO opleidingen in zorg en welzijn zijn zoekende naar hoe ze studenten goed kunnen opleiden voor hun werk in een technologische samenleving. Welke competenties hebben ze nodig om e-health te integreren in hun werk?

Zaal: AFAS Salon

Hoe pas je (digitale) compliance betaalbaar en schaalbaar toe?

Team Digital Health Compliance van Deloitte

Centraal staat de kern van compliance, hoe pak je compliance op een effectieve wijze aan en hoe blijft dit behapbaar, betaalbaar en schaalbaar voor de zorginstelling?

Zaal: Bacharach Salon

Bewoners aan het woord: de Do’s en Don’ts rondom zorgtechnologie

Erwin Tak i.s.m. Gemeente Den Haag

Resultaten en lessons learned van de Haagse iZi aanpak.

Zaal: Circusbar

Onorthodoxe oplossingen voor alledaagse (personeels)uitdagingen in zorg en welzijn

Hilde Meijs (innovator in zorg, digitalisering en onderwijs), Sebastiaan Zwanenburg (Roamler Care) en Bram Tilmanns (PostNL)

PostNL en onderwijs nemen u mee met voorbeelden uit de praktijk. Denk jij met ons mee!

Zaal: Webber Salon

Samenwerken, kwestie van halen en brengen(?)

Ben Hammer van Common Eye

Je leert je eigen samenwerking(sverband) te spiegelen aan de hand van een aantal condities voor kansrijk samenwerken én je krijgt wat toelichting op hoe je die condities voldoende aandacht kunt geven om nóg succesvoller samen te werken

Zaal: Theaterrestaurant

1 minuut administratie per cliënt door digitale transformatie!

Echt met Zorg

Je krijgt te zien dat met de toepassing van efficiënte IT toepassingen, meer zorg geleverd kan worden.

Zaal: Le Cirque

Al jouw gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving

MedMij

We zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan beschikken over zijn of haar gezondheidsgegevens. In een zelfgekozen, persoonlijke gezondheidsomgeving zoals een app of een website.

Zaal: Samsung foyer

Digitale uitwisseling zónder gedoe

Nexus

Uitwisselen in de zorg zónder DVD’s en fax! In Duitsland werken al 800 instellingen met een netwerkoplossing waarmee digitale gegevensuitwisseling kinderspel is. Beelden, documenten, pdf’s: alle gangbare bestanden zijn in slechts seconden uitgewisseld.

Zaal: Repetitieruimte

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen