‘Digitale nachtzuster geeft ouderenzorg extra ogen’

18 februari 2021
‘Digitale nachtzuster geeft ouderenzorg extra ogen’
ICT
Premium

Valpreventie bij bewoners is binnen zorginstellingen een belangrijke uitdaging en verantwoordelijkheid. Bestaande oplossingen, zoals alarmkoorden en op het lichaam gedragen valdetectoren, zijn doorgaans vrij inaccuraat. Loos alarm zorgt ervoor dat zorgpersoneel vaak onnodig in actie moet komen. Nieuwe technologie op basis van optische sensoren in combinatie met machine learning kan hierin verandering brengen.

De nu nog veelgebruikte analoge valdetectoren reageren niet wanneer mensen langzaam in elkaar zakken, wat veel voorkomt bij ouderen. Bovendien geven deze apparaten vaker vals alarm. Reden voor Marc van Olden borgh, om Kepler Vision begin 2018 samen met initiatiefnemer en UvA-PhD Harro Stokman op te richten.

Hun ‘Kepler Night Nurse’ werkt op basis van geautomatiseerde analyse van videobeelden – ook ’s nachts. “Dit is heel accuraat, veilig en waarborgt de privacy van de cliënt”, vertelt Van Oldenborgh. “Mensen hoeven niet langer midden in de nacht onnodig gestoord of gecontroleerd te worden. Dit ontzorgt zowel de cliënten als het verplegend personeel.”

De beelden worden volgens Van Oldenborgh nooit door mensen bekeken. De computer analyseert en geeft een alarmmelding. De initiatiefnemers spreken dan ook over over optische sensoren in plaats van camera’s.

Aansluiting op uitdagingen
Bij de Brabantse zorginstelling Oktober, met meerdere locaties in de regio rond Eindhoven, heeft men ervaring met de nieuwe detectie en preventieoplossing. In 2019 raakte adviseur informatietechnologie Jaap Veerhoek in gesprek met mensen van Kepler Vision. Hun oplossing bleek goed aan te sluiten op de uitdagingen en visie van de Brabantse zorginstelling. “We hadden al geïnvesteerd in een goede digitale cloud-infrastructuur voor onder meer online tv. De Kepler Vision-software kon redelijk simpel en vanaf afstand worden geïmplementeerd. Het eerste contact leidde tot een pilot, die we vervolgens verder zijn gaan uitrollen.”

De Kepler Night Nurse maakt volgens Veerhoek een einde aan uiteenlopende, naast en door elkaar heen gebruikte vormen van zorgdomotica “Dit resulteert veelal in een wildgroei aan toepassingen, met veelal meerdere interne eigenaren zoals de afdeling vastgoed, facilitair, ICT of de zorgverlening zelf.”