Betere zorg? Vind een eitje!

15 april 2022
Betere zorg? Vind een eitje!
Premium

Als kind was het chocolade paaseitjes zoeken dan ook voor mij een favoriet moment, dat ook nog ieder jaar weer terugkwam! Een spel in optima forma, de gedroomde combi van verstoppertje, spoorzoeken en verzamelen. De homo ludens in mij kon niet lekkerder gekieteld worden, en ik zie nog het rieten mandje voor me dat ik van mijn moeder kreeg om ze in te verzamelen.

Niet heel gek dus dat ik op volwassen leeftijd als een blok viel voor Pokémon Go. Daarin kun je tegenwoordig - naast allerlei virtuele beestjes verzamelen - ook eitjes uitbroeden door te lopen. Nog altijd een aanrader, want ik vind in het spelletje nog steeds beestjes uit eitjes die ik nog niet heb!

Easter eggs!

Om een paaseitje - in het Engels ‘easter egg’ - als kind in onze tuin te vinden, moest ik best goed zoeken. Dat was natuurlijk het halve spel en onderdeel van de fun. Tegenwoordig puzzel ik met name digitaal. Maar hoe leuk: als je het weet, vind je in onze gedigitaliseerde samenleving overal ‘easter eggs’! Dat zijn vaak leuke ‘geheimpjes’, verborgen op websites in de code ervan of onder virtuele stickertjes.

Wel een beetje voor de echte speurders en nerds, maar ik houd ervan. Soms vind je een leuke korting, een extraatje, een slimmigheidje of gewoon een grapje. Apple maakt er zowaar een hele sport van, door rond Pasen overal ‘easter eggs’ in hun digitale wereld te verstoppen. Zelf ervaren? Ga dan naar de Apple-events pagina op je telefoon en klik eens op het eitje, eh, appeltje…

Eitje van Columbus

Niet alleen online zoek ik naar eitjes, zeker ook in de zorg van alledag. Het is daarbij wel de kunst ze te herkennen. Ze zijn er, maar je moet het maar net zien. Laatst vond ik er zowaar ééntje. Het was een koffiebekertje uit het Meander MC, een ziekenhuis waar ik als toezichthouder af en toe op bezoek ben. Een simpel koffiebekertje, maar dan wél eentje bedrukt met tips en goede vragen voor bij de dokter. Waarmee samen beslissen (naast even bijkomen met een koffietje) toch net wat gemakkelijker wordt.

Wát een lumineus (homu ludens, hebt u ‘m?) idee. Ik maakte er meteen een fotootje van en postte het op Linkedin1. Eén week later was dit berichtje meer dan 300.000 keer bekeken, meer dan 4000 keer ‘geliked’ en van bijna 300 commentaren voorzien. En oh ja, 79 keer opnieuw gedeeld. Hoe een gevonden ‘easter egg’ dan zomaar een eitje van Columbus blijkt te zijn!

Betekenis paasei

Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! Weet u het nog? De betekenis van het paasei? Vaak kennen we een zinnetje nog wel, maar zijn we de symboliek ervan vergeten. Eén ei is niets, want ieder mens heeft de ander nodig. Twee ei staat voor de helft van de mens, het zintuiglijke en het lichamelijke deel. Pas bij drie ei heb je de drie-eenheid, lichaam, ziel en geest. Dát is dus het werkelijke paasei. Een bezield eitje, wat kan verbinden tussen lichaam en geest. Net zoals het bedrukte koffiebekertje.

Hebt u nou ook zo’n mooi paaseitje in de zorg gevonden? Laat het me dan even weten. Want wat voor deze vondsten in het bijzonder geldt: delen is vermenigvuldigen! Het leidt in ieder geval vaak tot leuke verrassingen. En gelooft u mij nou niet? Vraag het dan maar aan Siri (“Wat is 0 gedeeld door 0?”)! Appeltje-eitje!

Referenties

  1. Link