Gezondheid en gedrag

19 juni 2020
Gezondheid en gedrag
Premium

Het is 2020, COVID-19 houdt ons flink in zijn greep. Met als gevolg dat ons brein en daarmee ons gedrag behoorlijk op de proef wordt gesteld. De versoepeling van de maatregelen gaat heel geleidelijk en voorzichtig. Geheel logisch gezien de impact van de coronacrisis. Toch klinkt veel teleurstelling en frustratie omdat er nog geen uitzicht is op betere tijden en meer vrijheid. We zijn nog nooit zover van elkaar vandaan weg geweest, maar tegelijkertijd staan we zo dichtbij elkaar. De inzet en mogelijkheden van digitale voorzieningen, waaronder e-health, m-health en smart health lijken nu belangrijker dan ooit, een beloning voor al onze opofferingen.

De angsten en onzekerheden die nu spelen, zijn begrijpelijk. Veel mensen zijn hun houvast en perspectief kwijt. Juist nu is het belangrijk om te zoeken naar mogelijkheden en kansen, waarbij we onze focus leggen op dat wat nog wel kan. Voor ons, Elisabeth en Geert-Jan, is deze situatie niet nieuw. Vanuit onze persoonlijke kennis en ervaring weten we hoe het is om in het dagelijks leven, onder wisselende omstandigheden met besmettingsrisico’s te leven.

We willen u op het hart drukken: het komt goed. Misschien niet nu, misschien niet morgen, maar wel op een moment dat onze angsten plaats hebben gemaakt voor hoop, ontwikkeling en constructieve overtuigingen.

Wanneer we open staan voor verandering, iets meer risico’s durven te nemen en kunnen handelen op basis van opgedane kennis en gezond verstand, zullen er binnen de beperkte omstandigheden voldoende mogelijkheden ontstaan om optimaal te kunnen functioneren. Ten gunste van ieders gezondheid en ten gunste van de wereldwijde economie.

Nu pas ervaren we het belang van digitale voorzieningen die verlichting kunnen bieden aan social distancing. Er wordt massaal gebruik gemaakt van e-health, m-health en smart health-mogelijkheden om het sociale netwerk in stand te houden en te voorkomen dat mensen in (sociale) isolatie raken. Dat biedt enige rust en zekerheid.