Het einde van ons gezondheidszorgsysteem

15 juni 2023
Het einde van ons gezondheidszorgsysteem
Premium

Wereldwijd dreigt het instorten van gezondheidssystemen miljoenen mensen in gevaar te brengen. In West-Europa is er een gebrek aan artsen en verpleegkundigen: vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar huisartsen de hoogste stressniveaus melden. Europese landen zitten zonder artsen en verpleegkundigen door pensionering, werklast of stress die hen uit hun beroep dwingt. Administratie en papierwerk nemen 40 tot 50 procent van hun tijd weg, wat resulteert in minder tijd voor klinisch werk en empathie ten opzichte van patiënten. Dit heeft geleid tot een achterstand die alleen al binnen het Britse NHS-systeem zeven miljoen mensen treft. Europa moet dringend actie ondernemen om dit probleem op te lossen.

Het probleem beperkt zich niet alleen tot ziekenhuizen, maar strekt zich uit tot verzorgingshuizen, assistentiewoningen en thuiszorg. De WHO heeft opgeroepen om actie te ondernemen tegen het tekort aan gezondheidswerkers, maar de situatie blijft verslechteren. Ondanks de nood, lijkt er gebrek aan urgentie te zijn onder het publiek: mensen gaan door met hun dagelijks leven zonder zich bewust te zijn van de ernst van de situatie.

Er is echter hoop. Technologie en innovatie kunnen een belangrijke rol spelen bij het verlichten van de situatie. AI kan bijvoorbeeld papierwerk en andere routineklussen efficiënter maken, waardoor gezondheidswerkers zich kunnen concentreren op het bieden van betere zorg aan patiënten. Het kan ook meer empathie creëren en arbeidsomstandigheden verbeteren, wat het beroep aantrekkelijker maakt voor jonge mensen.

Potentieel volledig benutten
Om het potentieel van technologie en innovatie volledig te benutten, moeten we echter het hele gezondheidssysteem transformeren. Dit betekent dat mensen op alle niveaus van de organisatie getraind moeten worden om innovatie te omarmen en een vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe ideeën te creëren. Helaas zijn huidige trainingen alleen gericht op managementniveau, waardoor de meeste gezondheidswerkers niet over de nodige vaardigheden beschikken om innovatie vooruit te stuwen.

Om deze kloof aan te pakken, moeten we tools en kennis over innovatie beschikbaar maken voor iedereen - niet alleen managers. We moeten een leger transformers creëren die innovatie op alle niveaus binnen de organisaties door kunnen voeren. Hierdoor kunnen wij als samenleving een aantrekkelijkere professionele sector realiseren, met professionele verzorgers wiens imago verbeterd zal worden naast stimulering tot ondernemen!

Situatie verslechterd
De urgentie om tekortkomingen op het vlak van innovatie, transformatie en automatisering in de gezondheidszorg aan te pakken, wordt al minstens twee decennia erkend. Helaas is de situatie alleen maar verslechterd. Als samenleving hebben we drie keuzes: bigtech laten overnemen, getuige zijn van een instorting van het systeem, of verandering doorvoeren binnen de zorg, inclusief het implementeren van innovatie en technologie.

De keuze is aan ons!
Er is in ieder geval geen tekort aan jonge bedrijven die innovatie inzetten om de werklast te verlagen en de kwaliteit van de zorgverlening op een nog hoger niveau te tillen.

Vector beheerssysteem
Ik wist niets van vector databases, dus verdiepte ik me erin om het potentieel in de gezondheidszorg te zien. Toen kwam ik dit bedrijf tegen met hoofdzetel in Amsterdam. Laten we zeggen dat je een AI-systeem ontwikkelt dat een diagnose kan stellen op basis van de symptomen van de patiënt. Je zou vectoren moeten gebruiken om de symptomen en hun corresponderende medische aandoeningen weer te geven. De database van Weaviate kan je helpen deze vectoren en objecten beter te beheren, waardoor het makkelijker wordt om je AI-systeem te trainen en te verbeteren.

Monitor zonder camera
Neteera heeft een monitoringsysteem ontwikkeld dat door de FDA is goedgekeurd en dat continu de vitale functies en biologische gegevens van patiënten kan volgen zonder noodzaak van fysiek contact of het verwijderen van kleding. Deze technologie is veilig en maakt geen gebruik van een camera, wat de privacy van patiënten beschermt.

Turbo voor de beeldvorming
Autonomize gebruikt generatieve AI in de zorg om AI-gebaseerde oplossingen te ontwikkelen voor medische beeldvorming en diagnose. Hun technologie gebruikt geavanceerde algoritmen en machine learning om medische beelden te analyseren en interpreteren, waardoor de nauwkeurigheid van diagnoses wordt verbeterd en tijd voor diagnose wordt verkort. Het bedrijf werkt samen met ziekenhuizen en medische instellingen om hun AI-oplossingen te implementeren, wat resulteert in patiëntgerichte uitkomsten, lagere administratieve kosten, verkorting van doorlooptijden met 50 procent en verbeterde productiviteit voor clinici en onderzoekers tot wel 10x.

Shazam voor de longen
Een groep Zwitserse artsen kwam in 2018 samen om een manier te vinden waarmee artsen sneller en efficiënter diagnoses kunnen stellen. Hieruit kwam de Pneumoscope voort, een slimme digitale stethoscoop die conclusies kan trekken op basis van het beluisteren van longgeluiden.

Het apparaat combineert een stethoscoop, oximeter en thermometer. Tijdens gebruik kan de patiënt of verpleegkundige het ronde gadget op de borst of rug plaatsen en naar ademhaling luisteren. Zodra alle gegevens verzameld zijn, worden deze naar een gebruiksvriendelijke interface gestuurd die via smartphones of tablets toegankelijk is. De Pneumoscope kan daarnaast omgedraaid worden om gebruikt te worden als thermometer of door er een vinger bovenop te leggen kunnen bloedwaarden gemeten worden.

WhatsApp-assistent
Pia is een persoonlijke assistent die zorgondersteuning biedt via WhatsApp en functioneert als leefstijlcoach voor jong en oud. Het doel van Pia is om de introductie van zorgtechnologie gemakkelijk te maken door gebruik te maken van het alom bekende communicatiemiddel WhatsApp. Door het automatiseren van praktische contactmomenten verlicht Pia de druk op mantelzorgers en zorgprofessionals in verschillende sectoren, zoals jeugd- en ouderenzorg, gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg, beschermd of begeleid wonen.

Welzijn voor het brein
Het aanbod rond gepersonaliseerde vitamines en voedingssupplementen is erg uitgebreid, maar ik had nog nooit gehoord over gepersonaliseerde geheugen-supplementen. Tot nu.

Thesis biedt gepersonaliseerde geheugensupplementen aan door krachtige nutriënten te formuleren om de mentale prestaties te verbeteren en individuele aanbevelingen te doen op basis van de doelen en unieke chemie van klanten. Klanten beantwoorden een quiz, ontvangen een startpakket met vier mengsels, testen en ervaren ze, en passen hun mengsels aan met begeleiding van welzijnscoaches en nootropische experts. Het bedrijf gebruikt alleen veilige en effectieve actieve ingrediënten die klinisch werkzaam zijn bij hoge biologische beschikbaarheid voor gemakkelijke absorptie in het bloed voor maximale voordelen.

Mini-thuisarts
Spencer SmartHub is 's werelds eerste en enige in-huis ondersteuningsplatform voor patiënten dat medicatie dispensatie, beeldbellen en realtime, bruikbare patiëntgegevens combineert. Door Spencer in het huis van een patiënt te brengen, kunnen onderzoekers naar klinische proeven, apothekers en zorgteams zowel de betrokkenheid van de patiënt als de medicatie-therapietrouw verbeteren. De SmartHub verhoogt de betrokkenheid van de patiënt, verlicht hun lasten en verbetert de therapietrouw. Het platform is data-gedreven en integreert pildispensatie, analyse en beeldbellen.

Wat zeg je Bert?
TympaHealth biedt een oplossing om uitgebreide, volledig gedigitaliseerde evaluaties van de oren en het gehoor uit te voeren in zowel traditionele als klinische omgevingen. Het Tympa Platform stelt een breed scala aan professionals in staat om digitale otoscopie, verwijdering van was via microsuctie en gehoortesten uit te voeren. De uitgebreide onderzoeksresultaten worden digitaal vastgelegd in één auditief rapport dat naadloos kan worden gedeeld tussen patiënten, zorgverleners en specialisten. In het Verenigd Koninkrijk heeft TympaHealth partnerschappen met providers zoals Walgreen Boots Alliance, Sonova, Day Lewis Pharmacy, Demant (Hidden Hearing), Bupa en de NHS voor behandeling via zijn platform.

Schaapjestelleralternatief
Sleepwave is een oplossing die EEG-detectie en AI gebruikt om slaapfasen te analyseren en gepersonaliseerde slaappatronen te induceren, waardoor de kwaliteit van de slaap verbetert. Het biedt real-time monitoring via EEG-sensoren in oordopjes voor hogere nauwkeurigheid dan reguliere smartwatches. Het systeem biedt geoptimaliseerde slaappatronen op basis van gebruikersgegevens en maakt gebruik van binaurale beats-muziek om de gebruiker naar gewenste slaapfases te leiden. De service evolueert met behulp van machine learning door zich dagelijks aan te passen aan veranderingen in levensstijlpatronen en gepersonaliseerde begeleiding aan te bieden voor elke gebruiker. Sleepwave is een interactieve slaaptracker die gepersonaliseerde service biedt met real-time tracking-mogelijkheden.

In ogenschouw nemen
Optain levert AI-geactiveerde software- en hardware-producten om oog- en systemische gezondheidsproblemen in real-time op een niet-invasieve manier vast te stellen. Door het oog te gebruiken als poort naar detectie van ziektes, heeft het bedrijf een draagbare retinacamera ontwikkeld die met behulp van AI-artsen de mogelijkheid geeft om meer dan 140 oog- en systeem gerelateerde problemen in vroeg stadium op te sporen.

Auto-aanvuller
Als laatste een voorbeeld dat niet strikt uit de zorg komt, maar wel illustratief is van hoe gebruiksvriendelijk automatisatie wel kan zijn. Orby AI bouwt een AI-platform om de ‘auto-aanvullen’-ervaring naar dagelijkse zakelijke gebruikers te brengen en alle saaie en repetitieve taken te automatiseren. Het bedrijf biedt een end-to-end ‘zien, leren en automatiseren’-ervaring. Het werkt aan gebruikerstaken, identificeert repetitieve werkstappen en genereert automatisch code die deze taken automatisch uitvoert. Bovendien leert Orby continu van menselijke feedback, waardoor het zonder codering steeds slimmer wordt in de loop van de tijd.