De paradox ontmaskerd: hoe innovatie en technologie banen creëren

24 augustus 2023
De paradox ontmaskerd: hoe innovatie en technologie banen creëren

In 2009 gaf ik een keynote aan zorgprofessionals over artificiële intelligentie (AI). De eerste reacties van het publiek waren verontwaardigd en soms emotioneel over hoe erg het was dat AI (en technologie in het algemeen) zou leiden tot banenverlies. Al snel ontstond er een doemscenario met duizenden ontslagen. Die vrees is volkomen onterecht.

Helaas hoor ik tot mijn grote ergernis nog steeds dezelfde hardnekkige opmerkingen over jobverlies als gevolg van technologie en innovatie. Het is tijd om deze frustratie definitief van me af te schrijven, om deze hardnekkige beweringen voorgoed de wereld uit te helpen.

Hoewel innovatie en technologie op korte termijn sommige banen kunnen vervangen, leiden zij op lange termijn vaak tot de creatie van nieuwe banen en sectoren. Dit wordt onder andere bevestigd door economen van Goldman Sachs. Hun studies tonen aan dat 60 procent van de mensen tegenwoordig een baan heeft die in 1940 nog niet bestond. "Meer dan 85% van de groei in werkgelegenheid in de afgelopen tachtig jaar kan worden toegeschreven aan tech-gedreven creatie van nieuwe posities", meldt de grootbank.

Twee praktische gevallen die deze vaststelling onderschrijven:

  • Personal computers: volgens een rapport van de Information Technology and Innovation Foundation heeft de pc-industrie meer dan 18 miljoen banen gecreëerd in de VS sinds 1970. Hoewel sommige banen zijn verdwenen door automatisering en toegenomen productiviteit, schat het rapport dat voor elke baan die verloren ging, er 2,6 nieuwe banen zijn gecreëerd in aanverwante sectoren.
  • Telewerken: een rapport van Global Workplace Analytics schat dat telewerken meer dan 3 miljoen banen heeft gecreëerd in de VS, met het potentieel voor nog eens miljoenen meer. Hoewel sommige traditionele kantoorbanen kunnen worden verplaatst, schat het rapport dat telewerken zal leiden tot een netto toename van de totale werkgelegenheid.


Nood nog hoger
Ondanks deze feiten zal er altijd iemand in de zaal roepen "Ja maar, in de zorg is het 'anders'!. Dat klopt, maar op een andere manier dan die persoon denkt. De zorg is inderdaad anders” omdat de nood daar nóg hoger is dan in andere sectoren. Kijk maar eens naar het enorme aantal openstaande vacatures.

Technologie die zorgprofessionals assisteert om afstompende taken te vermijden en hen een meer waardevolle taakinvulling geeft, dat lijkt me eerlijk gezegd geen doemscenario. AI kan tot 40 procent van de werkuren in de zorg ondersteunen. 

Door bijvoorbeeld administratieve taken over te nemen, zorgt generatieve AI voor een aanzienlijke verlichting van de werkdruk van zorgprofessionals, zodat die zich meer op hun kerntaken kunnen richten of werk verrichten waar ze voorheen de kennis of kunde niet van bezaten. Zo draagt technologie bovendien bij tot een grotere activeringsgraad.

Onlangs verscheen een artikel in het vakblad Becker's Hospital waarin de CEO's van de meest vooraanstaande ziekenhuizen zich zonder uitzondering volop inzetten op technologie vanwege werkdruk, tekort aan handen en middelen en sterk gewijzigd verwachtingspatroon van de burger.

De grote ALS
En zelfs als banen verloren gaan – een grote ALS, mag nu wel duidelijk zijn – blijft het de vraag of het zelfs niet wenselijk is dat bepaalde functies verplaatst moeten worden in de huidige situatie. 40 jaar geleden voerden honderden medewerkers voortdurend nummers in computersystemen in. Dankzij spreadsheets kunnen ze zich nu richten op interpretaties van die cijfers. Vroeger zaten werknemers van een bank aan een loket om - tijdens kantooruren - klanten geld te overhandigen of in ontvangst te nemen. Dankzij pinautomaten hebben zij nu tijd om klanten te adviseren en bij te staan.

Fotografen en kunstenaars vreesden voor werkloosheid toen Adobe destijds Photoshop op de markt bracht. Het tegendeel is waar, veel kunstenaars omarmden de technologie om hun expertise verder te verbeteren. Maar ook ‘gewone’ mensen gebruikten de tool en het nettoresultaat is dat ze meer kunst creëerden. In de VS leidde de opkomst van autonome vrachtwagentechnologie tot protesten van werknemers en chauffeurs. Deze protesten verminderden toen de sector wees op de groei van de industrie en het tekort aan nieuwe chauffeurs.

Ik laat u zelf op basis van deze voorbeelden de analogie met de gezondheidsmarkt maken. 

Hierbij zoals altijd de lijst van recente en opmerkelijke startups, met speciale aandacht voor bedrijven die no code - of low code-oplossingen aanbieden. Er bestaan vele aanbieders die toelaten om formulieren, klantportalen, CRM's en andere zakelijke apps te bouwen zonder code zoals bijvoorbeeld Formaloo. En zeer binnenkort lanceert Amazon de Appfabric, waarbij ook AI ingeschakeld wordt om toepassingen te bouwen. Maar voor deze editie ligt de focus meer op de zorg.

Drag & Drop Data
Parabola biedt een oplossing voor bedrijven van alle soorten en groottes om gegevens te extraheren, te analyseren, te categoriseren en ermee te experimenteren om concrete use cases op te lossen, activiteiten te verbeteren en inkomsten te genereren. Met samenwerkings- en documentatiemogelijkheden maken gebruikers gebruik van Parabola's drag-and-drop interface om toegang te krijgen tot hun gegevens, ze aan te passen en er naar te handelen, ongeacht waar deze gegevens zich bevinden.

Waar is Wally?
Qlog Technologies is een innovatieve leverancier van technologie voor de zorg. Het bedrijf is gespecialiseerd in crowd-sourced ERP- en RTLS-oplossingen (Enterprise Resource Planning & Real-Time Location System) voor het beheer van middelen in een ziekenhuis en biedt managers en belanghebbenden van zorginstellingen volledige zichtbaarheid van gegevens. Het Healthcare Operations Platform is ontwikkeld binnen het ecosysteem van de gezondheidszorg met als doel om real-time, crowd-sourced gegevensstromen en zichtbaarheid te creëren en iedereen in staat te stellen het gebruik van apparatuur te optimaliseren, verlies en verspilling van medicatie en apparatuur te minimaliseren, wat de efficiëntie en patiëntveiligheid verbetert.

Kunnen wij het maken? Nou en of!
AvoMD is een AI-gebaseerde applicatie-bouwer die geen code nodig heeft om artsen en ziekenhuizen hun eigen applicaties te laten bouwen die werken op specialisme, zorgsetting en type arts: inclusief use cases zoals interactieve klinische richtlijnen (bijv. sepsis & COVID), medische calculators, factuur ondersteuning, documentatie-automatisering en meer. Het bedrijf heeft al gestandaardiseerde integraties ontwikkeld met systemen voor elektronische patiëntendossiers, waardoor organisaties de oplossing efficiënt kunnen inzetten. AvoMD ondersteunt ook integratie van AI-modellen, waardoor artsen klinische voorspellingen op basis van AI kunnen integreren op de plaats waar ze zorg verlenen.

Agent voor saai werk
Outbound AI is een leverancier van een gespreks-AI gebouwd voor de gezondheidszorg. Het bedrijf werkt met cloud-technologieën die dienen als ondersteuning voor werknemers om de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd de dagelijkse werkervaring voor menselijk talent te verbeteren. Het eerste productaanbod omvat een portfolio van AI-aangedreven virtuele agenten die speciaal zijn getraind om administratief werk in de inkomsten cyclus te stroomlijnen, waaronder declaratie status, verificatie van geschiktheid en voordelen, voorafgaande autorisatie en meer.

Zelfverdediging
Nokod Security is een startup die een platform biedt waarmee organisaties hun low-code, no-code maatwerkapplicaties en Robotic Process Automation (RPA) kunnen beveiligen. Het platform biedt het beveiligingsteam een uitgebreid overzicht van de applicatie-inventarisatie, controleert conformiteit, identificeert beveiligingsproblemen en kwetsbaarheden en biedt de organisatie op maat gemaakte zelf-remediëring, waardoor hun digitale transformatie effectief wordt versneld.

Het oor te luisteren leggen
STAT Health heeft een minuscuul apparaat ontwikkeld dat 24/7 in het oor gedragen wordt. Het meet de bloedstroom naar het hoofd. Cerebrale bloedstroom is een belangrijke biomarker die de aanwezigheid en ernst van veel onzichtbare ziekten objectief meet. De technologie is 's werelds kleinste wearable en richt zich op symptomen zoals duizeligheid, hersenmist, hoofdpijn, flauwvallen en vermoeidheid, die vaak geassocieerd worden met aandoeningen zoals longontsteking, posturaal orthostatisch tachycardie syndroom en myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom waarbij de bloedstroom naar het hoofd verminderd tijdens het rechtstaan. 

Begrepen?
Ik zat al lang te wachten op een fabrikant van hoofdtelefoons en microfoons om hoorapparaten te produceren. Welnu, het is er (eindelijk): maak kennis met All-Day Clear, een strak en innovatief hoorapparaat van Sennheiser. Aangedreven door Sonova-technologie bieden deze apparaten een helder, levendig geluid en intelligente scène detectie voor geoptimaliseerde dialogen. Met maximaal 16 uur batterijduur en een comfortabel ontwerp biedt All-Day Clear praktische accessoires en aanpassingsmogelijkheden via de intuïtieve app voor een optimale ervaring.

Sportartikelen en supermarkten
Nike lanceerde het Well Collective om wellness-trajecten van mensen te ondersteunen en verder te gaan dan alleen de verkoop van sportartikelen. De basis van Nike Well Collective is gebouwd op Nike's vijf pijlers van holistische fitness: beweging, mindfulness, voeding, rust en verbinding. Om Nike Well Collective als betrouwbare bron en gids te ondersteunen, zal Nike wereldwijd meer dan 1.000 nieuwe fitness trainers aanstellen. Nike werkt ook samen met een verscheidenheid aan bekroonde academici van wereldklasse, onderzoekers, wetenschappers, medische professionals en academische auteurs op het gebied van de holistische fitness pijlers, reproductieve gezondheid en meer.  

Colruyt Group heeft geïnvesteerd in Yoboo, een digitaal gezondheidsplatform voor apothekers. Deze stap versterkt de focus van de supermarktgroep op gezondheid, die eerder al Newpharma en Jims overnam. Met Yoboo kunnen gebruikers via apothekers een vragenlijst invullen en krijgen ze een gepersonaliseerd dashboard om aan hun gezondheid te werken.