Volgende editie: ‘Zorginnovaties en technologie borgen goede en betaalbare zorg’

do 24 augustus 2023
Volgende editie: ‘Zorginnovaties en technologie borgen goede en betaalbare zorg’
Digitalisering

Gelijk met de lancering van de Strategie Digitale Zorg 2025 sprak het Maastricht UMC+ hardop de ambitie uit om landelijk koploper te willen zijn op het gebied van digitale zorg. Bestuursvoorzitter Dr.

Helen Mertens is ervan overtuigd dat slimme, digitale zorg ongekende mogelijkheden biedt om de juiste zorg op de juiste plek te leveren, zonder dat de patiënten en zorgprofessionals de regie verliezen.
“Maatschappelijke ontwikkelingen, technologische mogelijkheden, krapte op de arbeidsmarkt en de steeds verder oplopende zorgkosten maken van digitalisering niet alleen een wens, maar noodzaak”, zegt Mertens. “Mensen moeten eenvoudig toegang hebben tot goede en betaalbare zorg en middelen. Nieuwe technologie en zorginnovaties maken dat mogelijk door sneller, efficiënter en effectiever ingrijpen. Dat ervaren wij iedere dag in onze praktijk.” Hoe het in die praktijk werkt, leest u in de volgende extra dikke editie van ICT&health.

Sensire: aandacht voor afscheid van 'oude' manier van werken is cruciaal

“Geen aandacht geven aan de rouw van collega's voor het afscheid nemen van oude gewoonten is mogelijk een basis voor niet willen innoveren. Want dan voelt het als gedwongen. Juist dit zou een nieuwe invalshoek kunnen zijn in de discussie in de zorg rondom het versnellen van noodzakelijke innovaties”, aldus Maarten van Rixtel (bestuurder) en Sonja Brummelaar (wijkverpleegkundige) van Sensire, de grootste zorgorganisatie in Oost-Gelderland in de volgende editie van ICT&health.


Beiden zien grote weerstand bij hun collega's om te veranderen. Zij constateren dat alleen vertellen dat digitalisering noodzakelijk is, niet echt werkt als motivator voor ander gedrag en voor acceptatie van de vernieuwing. “Vanuit onze analyse kwamen we tot de ontdekking dat dit mogelijk komt omdat we geen aandacht besteden aan het feit dat onze collega's ‘verdriet hebben’ van het feit dat ze anders moeten gaan werken. Onze boodschap is dat we dus meer aandacht moeten besteden aan het afscheid nemen van het oude om daarmee ruimte te creëren in het gevoel en het hoofd van de collega’s voor een andere manier van werken.”

Dit en heel veel meer leest u in de volgende extra dikke editie van het vakblad ICT&health die op 26 oktober in de zorg en bij de overheid verschijnt.