De techtonische verschuiving in de zorg

14 december 2023
De techtonische verschuiving in de zorg
Premium

Net wanneer het leek alsof de avondschemering van vernieuwing zou neerdalen over het landschap van de gezondheidszorg, voelen we nu de opwinding van een nakende dageraad. OpenAI, de nieuwe hofleverancier van technologische wonderen, heeft op hun DevDay van 6 november 2023 een visioen onthuld dat de fundamenten van onze medische wereld zal herschikken. Vergelijkbaar met de aardverschuiving die de iPhone teweegbracht in de communicatiewereld, zo belooft deze onthulling een omwenteling in de geneeskunde.

De DevDay was een etalage van technologisch vernuft: de lancering van GPT-4 Turbo, die razendsnel de inhoud van een doorsnee boek verwerkt, Whisper 3 voor stemherkenning en -generatie, en Dalle-3 voor beeldcreatie, allen gevoed met kennis tot april 2023.

Maar fast-forward naar de werkelijke kroonjuwelen van deze aankondiging: de mogelijkheid om met een paar eenvoudige instructies je eigen GPT te ontwerpen: een digitale entiteit die kennis en acties combineert en te verhandelen is via een GPT Store - een bazaar van AI-creaties. En dan zijn er de GPT-assistenten, die, hoewel ze minder toegankelijk zijn voor de leek, door ontwikkelaars via een API in hun digitale constructies kunnen worden geweven.

Technologische revolutie

Deze innovaties zijn niet minder dan een technologische revolutie, een echo van de lancering van Apple's App Store, die destijds een ganse generatie inspireerde. De GPT Store opent een universum waarin AI-applicaties zeer makkelijk te creëren zijn, waarbij de complexiteit van code wordt vervangen door de eenvoud van menselijke taal. GPT-assistenten transformeren de kunst van het coderen in een dialoog, waarbij de bouwers zich kunnen richten op het vormgeven van hun visie in plaats van te worstelen met de logica van algoritmen.

In mijn achtjarige carrière bij ICT&health heb ik getuige mogen zijn van vele doorbraken, maar niets evenaart de potentie van deze gepersonaliseerde Large Language Models (LLMs). De medische wereld, steeds enorm wantrouwig tegenover de 'black box' van AI, wordt nu uitgenodigd om zelf de inhoud van die LLMs te bepalen, een kans om een digitaal maatpak te weven dat perfect past bij de contouren van elke zorginstelling. U hoort het goed: u kan zelf uw eigen documentatie, protocollen, processen, brochures, behandelplannen, et cetera toevoegen aan de LLM.

Eindeloze mogelijkheden

De mogelijke toepassingen zijn eindeloos: van het herschrijven van documenten tot het ondersteunen van patiënten met gepersonaliseerde medische inzichten, van het simuleren van medische scenario's tot het faciliteren van interacties met medische data via natuurlijke taal. De gezondheidszorg, traditioneel terughoudend, kan niet langer de ogen sluiten voor de belofte van deze technologie: een belofte van gepersonaliseerde zorg, waarbij de patiënt en zijn unieke behoeften centraal staan.

Zoals de iPhone destijds de communicatie transformeerde, zo zal de gepersonaliseerde LLM de gezondheidszorg hervormen. We staan op de drempel van een tijdperk waarin iedere patiënt over zijn eigen digitale coach kan beschikken, een metgezel die leert, adviseert en ondersteunt op een manier die tot voor kort ondenkbaar was.

Onmiskenbare realiteit

Deze toekomst is een onmiskenbare realiteit die zich voor onze ogen ontvouwt. De GPT Store, een digitale marktplaats, zal bruisen van creativiteit en innovatie. Ik voorspel ook dat hier ontwikkelaars en gezondheidswerkers zullen samenkomen om oplossingen te smeden. Het is een plek waar de grenzen tussen patiënt en aanbieder vervagen, waar samenwerking en uitwisseling van kennis de nieuwe norm worden.

En wat betekent dit voor de dagelijkse praktijk? Denk aan een LLM-assistent die complexe medische literatuur vertaalt naar begrijpelijke taal voor patiënten, hen begeleidt door hun zorgtraject, en real-time bijwerkt met de nieuwste onderzoeksbevindingen. Maar ook zorgverleners die toegang krijgen tot een AI-assistent die hen door de meest gecompliceerde procedures van hun organisatie loodst, of patiënten die thuis een virtuele zorgverlener om advies vragen.

Niet als, maar wanneer

De potentie van AI in de gezondheidszorg is niet langer een kwestie van 'als', maar 'wanneer'. En dat 'wanneer' is nu! Met gepersonaliseerde LLMs kunnen we een tijdperk inluiden waarin de zorg niet alleen reactief is, maar ook proactief, voorspellend en gepersonaliseerd. Een tijdperk waarin elke interactie met het gezondheidssysteem versterkt wordt door de kracht van AI, zodat zowel patiënten als zorgverleners beter geïnformeerd en beter uitgerust zijn om beslissingen te nemen.

Deze visie is niet slechts een droom, het is een blauwdruk voor de toekomst waarvan de bouwstenen nu worden gelegd. Met de lancering van OpenAI's nieuwste creaties op DevDay 2023, is de fundering voor een nieuw tijdperk van medische zorg gelegd. Het is nu aan ons om deze technologieën te omarmen en te integreren in een gezondheidssysteem dat klaar is voor de uitdagingen van morgen. En dat het razendsnel zal gaan, bewijzen de volgende innovatieve bedrijven:

Transformeer Werk

Writer is een AI-gestuurd platform dat bedrijven helpt om groei te versnellen, productiviteit te verhogen en bestuur over elk team te waarborgen. Met Writer kun je werk transformeren met generatieve AI op ondernemingsniveau, waarmee je je hele organisatie machtigt met veilige, full-stack mogelijkheden. Hun platform combineert LLMs, NLP en ML met jouw merk en kennis om AI in al je bedrijfsprocessen in te bouwen, met bijzondere aandacht voor veiligheid en privacy.

Superkracht

Aleph Alpha voorziet bedrijven en overheden van geavanceerde generatieve AI-technologie om een concurrentievoordeel te halen in de AI-economie. Deze technologie omvat grote taalmodellen die aangepast en geïntegreerd kunnen worden in hun bestaande systemen, waardoor ze exclusieve AI-superkracht kunnen creëren. Het platform biedt robuuste mogelijkheden voor fijngranige afstelling en aanpassing, wat zorgt voor topprestaties in gespecialiseerde omgevingen.

Conversationele AI

Eleos Health zet gesprekken om in documentatie en intelligentie. Door eigen, specifiek voor gedragsgezondheid ontwikkelde grote taalmodellen (LLMs) te gebruiken, gecreëerd met behandelgegevens en klinische expertise, interpreteert, analyseert en documenteert het systeem van het bedrijf gesprekken over gedragsgezondheid. Dit vermindert de operationele last voor zorgverleners en levert objectieve inzichten op. Leidinggevende teams kunnen toezicht en training opschalen terwijl ze zicht krijgen op de activiteiten van het personeel, caseloads en prestaties, evenals op de gezondheid van de populatie.

AI-Chatbot

Droxy.ai is een AI-chatbotbouwer om gepersonaliseerde chatbots te creëren vanuit diverse content zoals PDF's, YouTube-video's en websites. Met Droxy kun je eenvoudig content uploaden, het uiterlijk en de persoonlijkheid van de chatbot aanpassen en deze met slechts een paar klikken delen met anderen. De chatbot kan worden geïntegreerd in je website of andere platformen, en kan ook worden gebruikt voor doeleinden zoals onderwijs, contentcreatie en zakelijke communicatie.

Slimme zorgdata

FAQIR Institute helpt organisaties om gezondheidsgegevens voor hen te laten werken, door middel van het verstrekken van tools en diensten voor het vastleggen, transformeren en delen van hoogwaardige gestructureerde gegevens. Ze gebruiken state-of-the-art open-source oplossingen om gegevensinteroperabiliteit, correct gebruik van metadata en gegevenscatalogi, en real-world evidence (RWE) use cases mogelijk te maken. Ze bieden ook aangepaste add-ons, interfaces, dashboards en connectoren om veilige en transparante patiëntgerichte gegevensverzameling en -deling te bieden.

AI-Assistent

Doximity GPT is een peer-reviewed AI-schrijfassistent die zorgprofessionals helpt tijd te besparen op administratieve taken, zoals het opstellen van voorafgaande machtigingsbrieven, verzekeringsbezwaren en ondersteuningsbrieven. Het bevat ook een bibliotheek met door de gemeenschap samengestelde prompts en integreert met uw Doximity-profiel om schrijftaken te personaliseren. Alle gegevens worden veilig verzonden en beheerd, met een beleid van zero-data retentie om naleving van HIPAA te waarborgen.

Sneltest

De hoofdfunctie van Healthcaters is een 30-minuten durende gezondheidscontrole voor individuen om hun gezondheidsrisico's te beoordelen en hun zorgstatus te begrijpen. De controle omvat het testen van 27 vitale functies en indicatoren, en biedt gepersonaliseerde medische aanbevelingen op basis van de resultaten. De app biedt ook een 6-weken durend programma en opties voor jaarlijks lidmaatschap voor voortdurende gezondheidsmonitoring en coaching. Daarnaast geeft het directe resultaten en gepersonaliseerde aanbevelingen gebaseerd op de laatste medische richtlijnen en onderzoeken.

Optimaliseer Welzijn

Fount Pro is een programma dat individuen helpt hun gezondheid en prestaties te optimaliseren middels gepersonaliseerde coaching, geavanceerde technologie en ondersteuning van wereldklasse. Het biedt een verscheidenheid aan functies zoals bloed-biomarkers, slaapanalyse en gepersonaliseerde protocollen om gebruikers te helpen hun doelen te bereiken. Het programma is ontworpen om flexibel en aanpasbaar te zijn aan de behoeften van elk individu.

Automatiseer Taken

Relay.app is een automatiseringstool van een AI-assistent, die samenwerkt met mensen en een multiplayer-ervaring combineert om teams te helpen tijd te besparen op repetitieve taken. Het stelt gebruikers in staat om AI-extractie, samenvatting of tekstgeneratie toe te voegen aan elke stap in een workflow. Relay.app bevat ook de mogelijkheid voor menselijke tussenkomst om de output van geautomatiseerde stappen te dubbelchecken.

Zorgzoekmachine

Op HLTH 2023 kondigde Google aan dat het nieuwe, gen-AI aangedreven mogelijkheden heeft toegevoegd aan zijn Vertex AI-platform. Dit platform assisteert zorgorganisaties om patiëntgegevens te doorzoeken, inclusief klinische bronnen zoals FHIR-gegevens en klinische notities, die gecombineerd kunnen worden met zijn medische grote taalmodel Med-PaLM 2. Vertex AI is een zoekmachine die organisaties in staat stelt hun eigen generatieve AI-gestuurde zoekmachines voor klanten te bouwen.

Robotica

Moxi is een robot ontworpen om ziekenhuispersoneel te assisteren bij routinematige activiteiten, zodat zij zich kunnen concentreren op hoogwaardige patiëntenzorg. Moxi kan helpen met taken zoals het leveren van voorraden, het transporteren van monsters en het verstrekken van updates over vitale functies, waardoor personeel vrijgemaakt wordt om zich te richten op meer complexe en gepersonaliseerde zorg.