Revolutie in de zorg is al lang aan de gang

vr 14 juni 2024
Revolutie in de zorg is al lang aan de gang
Event
Premium

‘The revolution will not be televised. The revolution will be live’. Het zijn profetische woorden uit het laatste couplet van het beroemde nummer van Gil Scott-Heron. De song werd aangehaald door de plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van VWS, Abigail Norville, bij de afsluiting van de driedaagse ICT&health World Conference 2024 (14-16 mei). Dat die revolution in de zorg nu wel live is, mag duidelijk zijn. Met een zon- en een schaduwzijde. 

De schaduwzijde werd bij vrijwel iedere presentatie wel even benoemd: overal in de zorg is nu al een personeelstekort, bij een stijgende zorgvraag omdat we nu eenmaal ouder worden met z’n allen. Dat wringt niet alleen, dat gaat per jaar harder wringen. Zorginnovatie, nieuwe technologie zoals (gen) AI en het toegroeien naar volledige data- en beeldbeschikbaarheid voor patiënten en zorgverleners moeten helpen om de zorg ook over tien of twintig jaar nog kwalitatief hoogstaand te houden; met zorgprofessionals die tijd hebben voor hun patiënten; met kosten die niet de pan uitrijzen. 

Tijdens de keynotes en de vele zijsessies in het MECC in Maastricht kwamen alle aspecten van zorginnovatie aan bod. Concrete use cases, samenwerkingen, maar ook alle ethische en andere vraagstukken rondom technologie zoals AI. Te veel om hier in tekst en beeld te vangen. Toch willen we u een korte blik op drie dagen congres niet onthouden.

Databeschikbaarheid

Databeschikbaarheid, inzichten uit data, data om algoritmen mee te trainen: tijdens de keynotes waarmee de ICT&health World Conference 2024 geopend werd, was data een duidelijke rode draad, slingerend tussen bekende begrippen zoals digitalisering, AI, financiering en samenwerking. 

Onder leiding van dagvoorzitter en voormalig journalist Maria Henneman lichtten Bianca Rouwenhorst (CIO VWS), Helen Mertens (CEO Maastricht UMC+), Lucien Engelen (CEO Transform Health) en John Halamka (President Mayo Clinic) vanuit hun diverse invalshoeken toe hoe ze die rode draad in de innovatiereis van hun organisaties volgen.

Zorgtransformatie

Transformatie van gezondheidsstelsels om te komen tot duurzame, universele zorg. Dat is dan weer waar het over ging in de afsluitende keynotes tijdens de eerste dag van de conferentie. Katarzyna Kolasa, Ph.D., hoogleraar gezondheidseconomie aan de Kozminski Universiteit (Polen), verwacht dan wel geen ineenstorting meer van de westerse zorgstelsels (zoals ze eerder in een van haar boeken beschreef), positief over de ontwikkeling ervan de komende decennia is ze evenmin. 

Madhukar Kumar Bhagat, ministerie van gezondheid en familiewelzijn (India), toont meer optimisme in het met behulp van digitalisering komen tot universele gezondheidszorg in een land dat richting de 1,5 miljard inwoners gaat. De uitdagingen in een land als Polen en India zijn deels gelijk, maar in het laatstgenoemde land zijn de proporties van een heel ander niveau. Digitalisering is dan ook echt een must om in een land van ruim 1,4 miljard inwoners de overheidsvisie van universele gezondheidszorg voor iedereen te realiseren, benadrukte Bhagat.

Empowerment

En wat dacht u van empowerment via digitalisering: van patiënten, van zorgprofessionals zoals verpleegkundigen. Dat is wat volgens de sprekers tijdens de opening van de derde dag van de ICT&health World Conference nodig is om de sterk groeiende tekorten aan zorgpersoneel en de groeiende administratieve belasting van zorgprofessionals in balans te brengen met de groeiende zorgvraag van een groeiende groep patiënten. 

En ja, digitalisering en technologie zoals AI kunnen hierbij een enorme impact hebben. Maar de focus moet liggen op de zorgprofessionals die meer tijd krijgen voor hun patiënten, op die patiënten die de zorg kunnen ontlasten door zelf mede voor hun gezondheid verantwoordelijk te worden.

Revolutie versnellen

Drie dagen ICT&health World Conference hebben honderden sprekers en duizenden bezoekers bij elkaar gebracht. Om ervaringen te delen, om nieuwe samenwerkingen te sluiten, om op nieuwe ideeën te komen. Wij hopen dat iedereen genoeg heeft meegenomen om in Nederland, Europa of wereldwijd de revolutie in de zorgsector iets te versnellen. 

We zien u graag terug in 2025!

Bekijk hier de video's

Bekijk hier de foto's