3D-geprinte heup laat 71-jarige patiënt opnieuw lopen

Met behulp van 3D geprinte heupimplantaten kon een 71-jarige patiënt die een jaar lang moest functioneren zonder heup weer op de been worden geholpen. Dat meldt het Bravis ziekenhuis. De operatie werd uitgevoerd door orthopedisch chirurg Stan Bell.

Een jaar geleden brak een 71-jarige man, door een zware val van de trap, de bekkenkom van zijn heup. Ernstig letsel, waarbij de kop ook uit de kom ging. Na een poging de kom te repareren en de kop terug te zetten sloeg het noodlot toe. Er ontstond een infectie in de diepte, waardoor de heupkop en alle platen en schroeven verwijderd moesten worden.

Als gevolg daarvan moest de patiënt een jaar lang functioneren zonder heup. Hij kon alleen nog  in bed liggen of op een stoel kon zitten. De infectie moest namelijk drie maanden bestreden worden met antibiotica, waarna minstens nog een half jaar afgewacht moest worden of er niets van de infectie terug kwam. De kans op herstel werd kleiner, omdat door de infectie veel bot verloren was gegaan en op andere plekken ongewenst bot was bijgegroeid.

Samenwerking met Biomet Zimmer

Samen met de patiënt werd toch besloten om alles in het werk stellen om weer te gaan lopen. De patiënt moest daarvoor onder andere het roken opgeven omdat dat een infectie vaak in de hand werkt. In samenwerking met ingenieurs van Biomet Zimmer , een bedrijf uit Indiana (VS) wat implantaten maakt, is door middel van een scan een 3D model gemaakt van de bekkenkom van de patiënt, compleet met schroefgaten.

In een vier uur durende operatie heeft de patiënt in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal de nieuwe 3D geprinte heupkom en een uitgebreide heupsteel met kop gekregen.

Na een jaar leven in bed of stoel kon de patiënt al een week na de operatie met hulp van de fysiotherapeuten weer op de been gezet worden. Toen de grote wond ook droog en dicht bleef is de patiënt uit het ziekenhuis ontslagen.

3D-printer

Bravis maakte vorige maand bekend te gaan werken met een 3D-printer onder meer om modellen van complexe breuken te printen, zodat artsen beter kunnen bepalen wat voor operatie nodig is. Momenteel bevindt Bravis zich nog in de oriënterende fase. Eerder in mei organiseerde het Brave InnovatieTeam een demonstratie over een 3D-printer bij medische toepassingen, voor orthopedisch chirurgen, traumachirurgen, medisch technici en klinisch fysici.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?