3D-modellen en VR ter voorbereiding op hartoperatie.

In het Erasmus MC werkt technisch geneeskundige Jet Peek aan oplossingen die de voorbereidingen voor een kinderhartoperatie makkelijker moeten maken. Een van de veelbelovende nieuwe methodes is het gebruik van 3D-modellen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een 3D-print van het hart of een 3D-visualisatie met een virtual reality (VR)-bril. De eerste reacties van cardiologen en hartchirurgen op deze nieuwe techniek zijn positief.

Een hartoperatie is een ingreep die veel voorbereiding vergt, zeker ook bij kinderen. Voordat de operatie uitgevoerd kan worden, moeten de kindercardioloog en kinderhartchirurg het hart en de vaten bestuderen en een plan gemaakt over de ‘reparatie’ van de afwijking.

Om die voorbereiding beter en eenvoudiger te maken ontwikkelt technisch geneeskundige Jet Peek nieuwe methoden waarbij ook gebruik gemaakt wordt van 3D-modellen en virtual reality. Zij maakte voor de ontwikkeling van 3D-prints en virtual reality beelden gebruik van de CT-scans van een vijftal jonge hartpatiënten. Kinderen die geopereerd waren aan de zeldzame aangeboren hartafwijking double outlet rechter ventrikel (DORV).

2D-beelden versus 3D-modellen

De technisch geneeskundige liet een groep van 2 kinderhartchirurgen en kindercardiologen uit het Erasmus MC, LUMC en Amsterdam UMC de tweedimensionale echo- en CT-beelden zien en door de 3D-print van het hart en VR-beelden, in willekeurige volgorde. Tussendoor werd de cardiologen en hartchirurgen telkens gevraagd hoe goed de anatomie zichtbaar was en hoe zij op basis van die waarnemingen de operatie zouden aanpakken.

Uit die vergelijkingen bleek dat de 3D-visualisaties, gebaseerd op de 3D-modellen, tot de beste resultaten leidden. Daarop konden de chirurgen en cardiologen beter zien hoe het hart en de vaten in elkaar zaten. Bovendien kwam het operatieplan op basis van de 3D-beelden beter overeen met hoe de operatie daadwerkelijk was verlopen. Tussen de 3D-print en de VR-visualisatie waren geen noemenswaardige verschillen. Onderstaande video toont de 3D-visualisatie en -print.

Een kinderhartje in 3D

Enthousiaste reacties en tijdswinst

Ondanks dat een groot deel van de chirurgen en cardiologen ng nooit een VR-bril gebruikt had, waren de reacties direct enthousiast. “Ze vonden het heel gaaf en interessant om de beelden op een andere manier te bekijken.’ In de VR-visualisatie hebben alle structuren een aparte kleur en kan de drager van de bril delen van het hart of de vaten aan- en uitzetten, draaien en van alle kanten bekijken”, aldus Peek.

Behalve dat het gebruik van 3D-modellen en VR-visualisaties van grote waarde kan zijn voor de voorbereiding van kinderhartoperaties, zorgt het ook voor tijdswinst tijdens de operatie zelf. “Elk kinderhart is anders. Tijdens de operatie zijn chirurgen veel tijd kwijt aan wat ze exploreren noemen: in kaart brengen hoe het hart in elkaar zit. Als ze door 3D van tevoren al beter weten hoe het zit, scheelt dat kostbare operatietijd”, aldus de technisch geneeskundige.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?