ABN-AMRO: Samenwerking in de keten essentieel voor betaalbaarheid zorg

De komende jaren ontstaat er een splitsing in de zorg: de (hoog) complexe ziekenhuizen gaan zich rond grotere steden concentreren, de basiszorg vindt in de regio plaats. Om efficiency te vergroten, moeten de basis- en gespecialiseerde ziekenhuizen (nog) meer met elkaar samenwerken. Toegang tot deze zorg blijft zo voor iedereen verzekerd. Dat stelt ABN-AMRO in Insights.

De ziekenhuiszorg in Nederland is goed geregeld, maar duur, aldus ABN-AMRO in Insights. De kosten liggen inmiddels rond de € 1500,- per persoon, meer dan de verzekeringspremie. En dat terwijl er steeds meer mensen zorg nodig hebben en de babyboomers meer zorg nodig zullen hebben. De behandelingskosten moeten dus dalen.  Er zijn nu ongeveer 1,9 miljoen 70-plussers; over vijf jaar zijn dat er 2,3 miljoen. Dat is een toename van ruim 20 procent. Tijd om in actie te komen, aldus ABN-AMRO.

De afgelopen 5 jaar is er al een en ander aangepakt, aldus de bank. Lagere behandelingsprijzen, complexe zorg geconcentreerd in minder ziekenhuizen. Bovendien is het aantal behandelingen gemaximeerd. Dat heeft gewerkt, want in 2014 bedroeg de totale omzet van alle ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra € 25,8 miljard, slechts 1,6 procent meer dan het jaar ervoor.  Om de kosten door de vergrijzing niet sterker te laten stijgen, moeten ziekenhuizen taken afstoten, concludeert de bank.

Samenwerken in de keten

Het ziekenhuis wordt in de visie van de bank gereduceerd tot een centrum voor spoedzorg en behandeling, de rest gebeurt erbuiten. Zorg uit handen geven, kan alleen als anderen deze overnemen. Dat geldt voor diagnose en de zorg voor en na de behandeling, waarvan een groot deel chronische zorg is.

Wie zijn volgens ABN-AMRO partners in de keten?

  • Big Data: ‘internationale kennissystemen’ die steeds meer zullen worden gebruikt
  • samenwerkingsverbanden met andere ziekenhuizen
  • zorgverleners in de buurt van de burger, zoals de huisarts en verpleegkundigen
  • een consult op afstand (e-health)
  • gezondheidsmeters bij de patiënt in huis

Waarschijnlijk kan maar vijf tot tien procent van de ziekenhuiszorg naar huisartsen worden overgedragen, en ook daar veroorzaakt het extra kosten. Vijf procent ziekenhuiszorg staat namelijk gelijk aan vijftig procent van de huidige huisartsenkosten. De grootste besparing moet dus komen van efficiëntere zorg. Zowel techniek als informatie delen met zorgpartners in de keten is hierbij cruciaal. Tot 2020 is er tijd om deze veranderingen door te voeren om zo de zorgkosten in de hand te houden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?