AI breder inzetten voor het verbeteren van de gezondheid

Om patiënten in de toekomst nog beter en specifieker te kunnen helpen gaat het Amsterdam UMC de komende jaren het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) intensiveren. En dan met name voor het analyseren van data. Dat gebeurt binnen het samenwerkingsverband 'AI Technology for People'. Doel is ziektebeelden eerder op te sporen en het maken van keuzes voor diagnoses en behandelingen te versnellen.

Het is bekend dat data-analyse het inzicht in patiëntkenmerken, leefpatronen, ziekten en uitkomsten van de zorg, en verbanden daartussen, vergroot. Dergelijke analyses, ondersteund door AI, dragen daarnaast ook bij aan het beter voorspellen van drukte in ziekenhuizen, zoals op de SEH.

Dagelijks worden enorm veel medische gegevens verzameld. Ondanks de beschikbare rekenkracht worden veel van deze gegevens niet of nauwelijks verwerkt en geanalyseerd. Dat komt doordat het merendeel ervan nog steeds niet gemakkelijk toegankelijk is. Om dit te veranderen is een geïntegreerde gezondheidsdata-infrastructuur op nationaal niveau nodig. Deze infrastructuur zal sneller en beter medisch onderzoek mogelijk maken, en helpen AI-oplossingen te gebruiken om de patiëntenzorg, volksgezondheid en ziektepreventie te verbeteren.

AI samenwerkingsverband

De komende jaren wil het Amsterdam UMC data optimaal en op een verantwoorde manier gaan benutten om de gezondheid van mensen te verbeteren. “Dat doen we niet alleen, maar samen met onze partners in de regio, onder de vlag van ‘AI Technology for People’. Het gaat ons immers om mensen”, aldus Mat Daemen, vicedecaan onderzoek van Amsterdam UMC.

De partners werken samen aan de ontwikkeling van verantwoorde AI-technologieën en toepassingen voor bedrijven. Zowel voor de zorg als voor de mensen in de regio. Daarvoor worden diverse onderzoeksprogramma’s van topwetenschappers opgezet. Dat gebeurt zowel gemeenschappelijk als individueel verband. Daarnaast zullen studenten betrokken met de beste kennis van AI op de onderwerpen ‘business’, ‘health’ en ‘citizens’ aan het project deelnemen.

Het AI samenwerkingsverband bestaat uit de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Gemeente Amsterdam, Antoni van Leeuwenhoek, Sanquin, The Netherlands Cancer Institute, Amsterdam Economic Board, Hogeschool van Amsterdam, Centrum Wiskunde & Informatica.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?