Een AI tool kan onder meer op basis van een ECG, EEG en gezichtsuitdrukkingen mensen met autisme helpen om hun emoties beter te reguleren.

AI herkent emotionele triggers bij autisme

Onderzoekers hebben een tool ontwikkeld die mensen met verschillende problemen zoals autisme kunnen ondersteunen. Aelred Nicholas en zijn team van de University of the West of Scotland ontwikkelden een technologie waarmee ze, met de inzet van AI, mensen helpen om emoties te onderkennen en beter te reguleren. De technologie gebruikt gegevens van draagbare EEG- en ECG-sensoren en gezichtsanalyse. AI interpreteert vervolgens de data die dit oplevert.

Het is de bedoeling dat met deze innovatie een beter begrip ontstaat voor emotionele triggers die een rol spelen bij mensen met neurologische ontwikkelingsstoornissen. Door emoties beter te begrijpen, kan mogelijk de geestelijke gezondheid van bijvoorbeeld mensen met autisme worden verbeterd en gerichter therapie worden ingezet. Tevens biedt deze AI-gestuurde tool mogelijkheden om nieuwe slimme instrumenten te ontwikkelen met behulp van bijvoorbeeld AR, VR en robotica.

Emotionele triggers

De tool voor herkennen van emoties maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om emotionele signalen uit hersengegevens en gezichtsanalyse te interpreteren, is bedoeld om mensen met ontwikkelingsstoornissen te helpen. De technologie maakt gebruik van een database met signalen die tijdens een onderzoek zijn opgenomen met behulp van audiovisuele stimuli. Deelnemers beoordeelden zelf hun reacties op elke prikkel, waardoor authentieke emotionele triggers konden worden vastgelegd.

Gepersonaliseerde therapie bij autisme

De technologie gebruikt gegevens van draagbare EEG- en ECG-sensoren. In combinatie met gezichtsanalyse en de inzet van AI kunnen zo (emotionele) signalen worden geïnterpreteerd. Signalen werden vastgelegd met behulp van een camera en draagbare, draadloze apparatuur die het gebruik van deze ‘emotie lezende’ computermethoden in alledaagse toepassingen mogelijk maakt. Deze nieuwe methode, waarmee emoties meer zichtbaar worden gemaakt, kan een doorbraak zijn en in de toekomst kunnen helpen om problemen eerder te herkennen en eventueel gepersonaliseerde therapie aan te bieden.

Technologie helpt bij emotieregulering

Er wordt steeds vaker onderzoek gedaan naar het ‘lezen van emoties’ met behulp van technologie, zodat mensen beter kunnen worden geholpen. Zo is de Canadese onderzoeker Alexander Wong, net als zijn Schotse collega’s, al langere tijd in de weer met onderzoek naar emoties bij mensen met autisme. Met behulp van AI probeert óók hij slimme tools te ontwikkelen die mensen gaan helpen om hun emoties beter te reguleren.

Ook in Nederland word volop onderzoek gedaan naar slimme tools die emoties kunnen herkennen zodat mensen beter kunnen worden geholpen. Een goed voorbeeld vinden we bij Zorgorganisatie Philadelphia dat een slimme sok heeft ontwikkeld die is uitgerust met biosensoren. Het doel is om de spanningsopbouw bij cliënten te meten en via info op een app vervolgens escalaties te voorkomen.

Of wat te denken van nieuwe leefstijlrobots die dankzij AI ook steeds slimmer worden in het herkennen van emoties. Het gaat dan onder meer om een nieuwe generatie zorgrobots van Guardian, die in een internationale setting nog volop onderzocht en doorontwikkeld worden. Een belangrijk onderdeel bij die ontwikkeling is de inzet van AI om menselijk gedrag te kunnen voorspellen. De algoritmen krijgen input doordat een oudere persoon of de mantelzorger vragen invult. Als de robot eenmaal aan het werk is krijgen de algoritmen automatisch input via de robot zelf en dankzij sensoren in de woning.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?