Onderzoek toont aan hoe een op AI gebaseerd leermodel kan worden gebruikt om ventriculaire tachycardie (VT) te helpen voorspellen.

AI kan ventriculaire tachycardie voorspellen

Onlangs presenteerde Philips op het jaarlijkse Hearth Rhythm Society-congres in New Orleans de bevindingen uit een recent onderzoek dat aantoont hoe een op AI gebaseerd leermodel kan worden gebruikt om ventriculaire tachycardie (VT) te helpen voorspellen. De voorspellingen van het leermodel werden over een periode van twee weken vergeleken met werkelijke ambulante ECG-patiëntgegevens. Daaruit kon geconcludeerd worden dat het AI-model aanhoudende VT kan voorspellen.
Het op AI gebaseerde leermodel is ontwikkeld met behulp van een diep neuraal netwerk en 115.505 ambulante ECG-opnames die zijn verzameld bij onafhankelijke diagnostische testfaciliteiten in vijf landen. Het model werd vervolgens retrospectief gevalideerd met behulp van retrospectieve 14-daagse ambulante ECG-opnamen (2019-2023) om te bepalen ventriculaire tachycardie.

Ventriculaire tachycardie voorspellen

Onderzoekers bestudeerden vervolgens het vermogen van het algoritme om met gegevens van de eerste 24 uur dat de patiënt gemonitord werd de kans te voorspellen dat aanhoudende ventriculaire tachycardie (VT), die langer dan 30 seconden duurt, binnen twee weken zal optreden. Op de interne validatiedataset behaalde het model een AUC van 0,939 met een sensitiviteit van 83,3% en een specificiteit van 88,7%. Op de externe validatiedataset was de AUC 0,911 met een sensitiviteit en specificiteit van respectievelijk 78,9% en 81,4%. Het model voorspelde het optreden van VT correct in 88% van de holters met snelle VT (≥180 bpm). Het referentiemodel onthulde een interne validatie-AUC van 0,833. “Voorspellende biomarkers kunnen vroege risicodetectie, verbeterde patiëntbewaking en verbeterd patiëntenbeheer mogelijk maken, wat bijdraagt aan betere resultaten. Door AI aangestuurde digitale biomarkers kunnen bovendien ook meehelpen de hartzorg verder te transformeren van reactieve naar preventie geneeskunde”, aldus Manish Wadhwa, Hoofd Medische Dienst, Ambulante Monitoring & Diagnostiek bij Philips. Meer informatie over het onderzoek, getiteld Near-Term Prediction of Life-Threatening Ventricular Arrhythmias using Artificial Intelligence-Enabled Single Lead Ambulatory ECG, is te vinden in deze publicatie van de Heart Rhythm Society.

De potentie van AI

Eerdere onderzoeken naar het inzetten van AI-modellen binnen de cardiologie hebben ook al aangetoond dat deze nieuwe technologie van grote waarde kan zijn bij het in een vroegtijdig detecteren of voorspellen van aandoeningen zoals atriumfibrilleren (AFib). Zo ontwikkelden Duitse wetenschappers in 2021 een nieuwe generatie AI-chips die in de toekomst gebruikt kunnen worden voor de vroegtijdige detectie van atriale fibrillatie, of boezemfibrilleren. Een ander goed voorbeeld van de potentie die AI biedt voor hartzorg en diagnostiek is de studie die het HagaZiekenhuis vorig jaar startte met Fitbit. In een pilotstudie wordt met behulp van AI-modellen gezocht naar aanwijzingen voor het ontstaan van hartfalen voordat de eerste symptomen zich aandienen. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van grote hoevelen gezondheidsdata die verzameld wordt met Fitbit wearables. De verzamelde gezondheidsdata worden, met toestemming van de deelnemers en volledig geanonimiseerd, opgeslagen in de Google Cloud. Vervolgens wordt de data met behulp van een AI-algoritme geanalyseerd op aanwijzingen voor (toekomstig) hartfalen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?