Albert Schweitzer zet druksensoren in voor telemonitoring

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) maakt bekend dat het ziekenhuis voor het eerst druksensoren voor telemonitoring in een longslagader bij patiënten met ernstig hartfalen heeft geïmplanteerd. Eerdere onderzoeken met de sensor lieten zien dat vaak één à twee weken voordat er klachten ontstaan, zoals zoals kortademigheid, vocht vasthouden of gewichtstoename, al een stijging van de drukken zichtbaar is.

De oplossing wordt in de basis gevormd door een sensor die onder lokale verdoving via de liesader in de linkerlongslagader wordt geplaatst. De patiënt gebruikt thuis een kussen waar een antenne in is verwerkt waarmee verbinding wordt gemaakt met de sensor. Via een simkaart wordt de informatie uit de sensor via een beveiligde internetverbinding beschikbaar gemaakt voor de cardioloog.

“Tijdige interventie met plasmedicatie en vaatverwijders bij een verhoogde druk in de longslagader is effectief gebleken om ziekenhuisopnames met hartfalen te voorkomen. Deze studie moet duidelijk maken of dit in de Nederlandse situatie ook een gunstig effect heeft op kwaliteit van leven en het voorkomen van opnames”, zegt Cardioloog Marco van Gent, verantwoordelijk voor de zogeheten Monitor-HF-studie.

Eerder dit jaar meldde het ASZ goede resultaten met het toepassen van een slimme insulinepomp op basis van sensoren.  Het systeem monitort elke vijf minuten of en zo ja hoeveel insuline een diabetespatiënt nodig heeft. De pomp leert verder van de reacties van het lichaam van een gebruiker. Verder blijkt uit de pilot dat hypo’s sterk afnemen en dat de suikerspiegel veel stabieler blijft. De nieuwe pomp, met daaraan gekoppeld een sensor in de huid, is voor de betrokken patiënten een revolutionaire hulp, schreef het ASZ destijds.

Opmars slimme technologie in de zorg

De zorgsector maakt een snelle ontwikkeling door met vele nieuwe mogelijkheden zoals aan de opmars van technologieën zoals 3D-printen, robots, kunstmatige intelligentie, nieuwe vormen van diagnostiek, wearables voor leefstijlmonitoring en sensortechnologie om langer thuis te kunnen blijven wonen. Maar ook combinaties van regeneratieve geneeskunde, geneesmiddelen en medische technologie zullen nieuwe innovaties brengen.

Die verwachting sprak minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) afgelopen april uit tijdens zijn presentatie van zijn visie op medische technologie. Volgens Bruins laat het zich echter moeilijk voorspellen of nieuwe technologieën de hoge verwachtingen gaan waarmaken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?