Een voorbeeld van een grote medicatierobot geplaatst in een andere apotheek. (Foto: Meditech).

Alkmaarse apotheek presenteert mega medicatierobot

In Alkmaar, bij apotheek De Hoef, staat sinds kort de grootste medicatierobot van Nederland. Apotheker Jonathan Visser is er erg over te spreken, want de machine zorgt voor efficiency en gemak. Hij is niet bang dat het in de apotheek onpersoonlijk wordt, want apotheekmedewerkers krijgen juist meer tijd voor service en uitleg. De klanten zijn overwegend blij met deze ontwikkeling omdat ze nu, met behulp van een sms-code en zonder wachttijden, hun medicatie 24/7 uit de muur kunnen trekken.

Medicatierobots zijn inmiddels niet nieuw meer en rukken best snel op in het straatbeeld. Bij steeds meer apotheken zie je aan de buitenkant een robotloket, waar je dag en nacht medicatie kunt ophalen. Aan de achterkant vraagt die machine natuurlijk wel de nodige logistiek en ruimte. Daarom werken veel apotheken vaak met een wat kleinere robot. In Alkmaar hebben ze gekozen voor een uniek mega exemplaar omdat ze daar simpelweg de ruimte voor hebben. In theorie kunnen zodoende de medicijnen zelfs een maand blijven liggen, zodat de patiënt echt helemaal zelf kan bepalen wanneer hij de medicatie ophaalt.

Automatisering

Op meerdere plekken worden trouwens behoorlijk grote medicatierobots gesignaleerd. In de Kempen hebben bijvoorbeeld een aantal samenwerkende huisartsenposten en de Centrale Dienstapotheek Eindhoven, samen met het Máxima MC, een medicijnrobot in gebruik genomen voor patiënten in de regio. De robot staat bij de Dienstapotheek de Kempen op de lokatie Veldhoven van het Máxima MC. Patiënten kunnen daar nu terecht voor het afhalen van standaardmedicatie, maar ook voor het afhalen van spoedmedicatie in de avonduren en in het weekend.

Ook in de ziekenhuizen zelf rukken de medicatierobots op. In mei 2023 werd bij Amphia bijvoorbeeld een innovatief robotsysteem gepresenteerd dat de distributie van medicijnen grotendeels automatiseert. De inzet van dit systeem komt aantoonbaar ten goede aan de de medicatieveiligheid.

Medicatierobot staat altijd klaar

Ook in Alkmaarse apotheek helpt de robot om de foutmarge te drukken, simpelweg omdat hij geen menselijke fouten maakt. Een groot deel van de patiënten vindt de nieuwe medicatierobot handig, want ze kunnen nu medicijnen halen wanneer ze willen en hebben geen wachttijd meer. Ze krijgen in de praktijk een afhaalbericht met een code, tikken die in bij het afhaalpunt bij de apotheek en krijgen van de robot meteen het juiste pakketje medicijnen aangereikt. Maar er zijn ook mensen die zo’n robot niet prettig vinden en zij kunnen in Alkmaar, tijdens de openingstijden, nog altijd hun medicijnen afhalen bij de apothekersassistente aan de balie.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?