Alliantie wil hartaandoeningen aanpakken met vroegdiagnostiek

Overvallen worden door een hartinfarct of een beroerte behoort over ruim 10 jaar tot het verleden. Dat is de ambitie van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), een nieuw samenwerkingsverband van 12 organisaties, wetenschappers en zorgprofessionals op het gebied van hart- en vaatonderzoek. De DCVA werd eerder deze week gelanceerd tijdens een presentatie in het Muntgebouw in Utrecht.

De bundeling van krachten op landelijk niveau moet ertoe leiden dat we hart- en vaatziekten eerder kunnen opsporen, oplossingen sneller ontwikkelen én naar de patiënt brengen en evalueren. Het gezamenlijke doel is om de ziektelast in 2030 met een kwart te verminderen. Betere vroegdiagnostiek is een van de topprioriteiten van de DCVA. Daarbij gaat het om nieuwe of verbeterde tests, innovatieve diagnostische instrumenten en optimaal gebruik maken van gegevens die mensen zelf verzamelen.

“De hoge ziektelast door hart- en vaatziekten vormt de grootste gezondheidsuitdaging van onze toekomst”, stelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en mede-initiatiefnemer van de DCVA. “Iedere dag worden honderden mensen plotseling getroffen door een hartstilstand, beroerte of andere aandoening. Het is noodzakelijk dat wij ernstige ziekten eerder kunnen herkennen, opsporen én beter behandelen. Dat lukt alleen door nog intensiever met elkaar samen te werken.”

Nieuwe technologie voor vroegdiagnostiek

De DCVA gaat volgens Italianer als het ware snelwegen bouwen om medische doorbraken en nieuwe technologie op het gebied van vroegdiagnostiek en zorg naar de dagelijkse praktijk van arts en patiënt te leiden. “We willen dat niemand meer wordt overvallen door een hartinfarct of beroerte en iedereen de beste zorg krijgt.”

Dcva partners ict&health

Dr. Hans Bosker, voorzitter Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie en interventiecardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, schetst hoe huidige en zich nog ontwikkelende technieken het cardiologen mogelijk maakt om vroegtijdig potentieel ernstige aandoeningen zoals hartfalen, hartinfarct en hartritmestoornissen op te sporen, zodat op tijd passende maatregelen genomen kunnen worden.

Apps die afwijkingen detecteren

“Te denken valt aan een eenvoudige bloedtest die direct vaststelt hoe het gesteld is met je bloedvaten. Of aan een betrouwbare mobiele app die afwijkingen in je hartslag of hartfunctie op tijd detecteert om erger te voorkomen. Daarnaast maakt uitgebreide registratie van ziektegegevens sneller het vergelijken van behandelingen mogelijk, waaruit kan blijken welke behandeling het beste is en voor wie.”

Om dit doel te bereiken, verwacht de DCVA de komende tien jaar minimaal 1 miljard euro nodig te hebben voor onderzoek, valorisatie en implementatie. De partners willen intensief samenwerken om deze benodigde menskracht en middelen bij elkaar te brengen, met elkaar én met nieuwe partners.

Verbetering onderzoeksinfrastructuur

Onderzoekgroepen van alle universiteiten en ziekenhuizen werken samen in allianties en krijgen van de partners ondersteuning bij het versnellen van de valorisatie en implementatie. Dit moet ervoor zorgen dat oplossingen eerder bij de patiënt komen. Verder is er aandacht voor talentontwikkeling, zodat er ook in de toekomst toponderzoekers zijn, en wordt de onderzoeks-infrastructuur in Nederland verbeterd. De organisaties bouwen onder meer een sterk datanetwerk, dat het delen en hergebruik van hartweefsels en data voor vervolgonderzoek mogelijk maakt.

Groei aantal hart- en vaatpatiënten

Nederland telt circa 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Vergrijzing, een veranderde levensstijl en diabetes stuwt dit aantal tussen nu en 2030 naar verwachting op naar 1,9 miljoen. Dat betekent dat één op de zeven volwassenen een hart- of vaataandoening heeft, meer mensen vroegtijdig sterven en levens worden beperkt.

Behalve de impact die dit heeft op de patiënt en zijn of haar omgeving, leidt dit ook tot aanzienlijk hogere zorgkosten. Dagelijks overlijden 106 mensen aan een beroerte, hartstilstand, hartinfarct of een andere hart- of vaatziekte. Ongeveer de helft van de mensen die is getroffen door een hartinfarct, had vooraf géén duidelijke klachten. Toch zijn er vaak wel kleine, moeilijk zichtbare aanwijzingen. Die moeten met vroegdiagnostiek en grotere datasets eerder opgespoord worden.

Initiatieven voor aanpak CVA

Er zijn meer initiatieven op het gebied van onderzoek naar hart- en vaatziekten (CVA). Zo kunnen interdisciplinaire consortia van wetenschappers en publieke/private partijen financiering aanvragen voor onderzoek naar de mogelijkheden van big data ten behoeve van de opsporing en preventie van hart- en vaatziekten. Participatie van eindgebruikers (burgers, patiënten en / of (zorg)professionals) is daarbij een vereiste. Er is 6,5 miljoen euro beschikbaar.

Wetenschappers van universitair medische centra (UMC’s) werken de komende tijd samen met bedrijven in de ontwikkeling van concrete oplossingen voor patiënten met hart- en vaatziekten. Het doel is onder meer om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en beter te behandelen. De bedrijven en onderzoekers willen met technologie een medisch probleem kunnen oplossen, aldus de Hartstichting.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?