AP verduidelijkt gevolgen AVG voor zorg

Het recht op vergetelheid geldt in principe niet voor medische dossiers. Verder vallen alleen de persoonsgegevens die de patiënt zelf actief en bewust heeft verstrekt, onder het recht op dataportabiliteit. Dit geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan in de veelgestelde vragen op haar website.

Met de nieuwe informatie verduidelijkt de AP twee onderdelen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) waarover volgens brancheorganisatie KNMP veel vragen leven bij apothekers. De Europese wetgeving van de AVG treedt op 25 mei 2018 in werking. Ook voor de zorgsector komen er dan nieuwe plichten bij.

Zo moeten aanbieders in de zorgsector in veel gevallen gaan werken met een Functionaris Gegevensbescherming (want die is verplicht voor publieke en overheidsorganisaties). Verder geldt dat een FG verplicht is voor organisaties die op grote schaal persoonlijke gegevens verzamelen, zoals bij monitoring van mensen via wearables voor gezondheidsredenen. Dit geldt bij leefstijlmonitoring, maar ook voor e-health initiatieven zoals COPD in Beeld of Hartwacht.

Ruimte voor nationale wetgeving in AVG

De AVG biedt ruimte aan nationale wetgeving, zo is verder te lezen op de AP-website. Onder meer om uitzonderingen op het recht op vergetelheid te regelen. Patiënten mogen wel vragen om gegevens uit hun medisch dossier te verwijderen. In Nederland zijn de regels voor het bewaren van medische dossiers opgenomen in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO).

De gegevens in het medisch dossier die niet direct of indirect door het gebruik van een dienst of een apparaat door de patiënt zijn verstrekt, vallen niet onder dataportabiliteit, verduidelijkt de AP op haar website. Het recht op dataportabiliteit is een nieuw recht van patiënten onder de AVG, om persoonsgegevens mee te nemen en over te dragen aan een andere (zorg)aanbieder.

Toezicht op medisch beroepsgeheim

Eind januari gaf de Autoriteit Persoonsgegevens tijdens de ICT&health conferentie al een uitgebreide toelichting op de effecten van de AVG op de zorgsector. Zo houdt de AP houdt ook toezicht op het medisch beroepsgeheim. Het medisch beroepsgeheim kan onder meer bij e-healthtoepassingen een rol spelen. Bijvoorbeeld bij een app die door een huisarts bij een patiënt wordt gebruikt in het kader van een behandeling.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?