Apple werkt aan toepassing die bloedwaarden kan ‘ruiken’

Apple heeft diverse patentaanvragen bij de U.S. Patent and Trademark Office ingediend waarmee het bedrijf toepassingen op basis van geavanceerde sensoren wil ontwikkelen. Daarbij zou het voor de iPhone en de Apple Watch mogelijk worden om de omgeving te ‘ruiken’.

De eerste van de twee Apple-patenten, ‘Compact Particulate Material Sensor‘, beschrijft een systeem dat luchtverontreiniging kan detecteren. Meer specifiek beschrijft het patent een aantal mogelijke oplossingen die door een apparaat kunnen worden gebruikt om deeltjes in de lucht te detecteren.

De eerste oplossing is gebaseerd op een pulserende lichtbron en een reeks fotodetectoren terwijl de tweede oplossing een elektrisch circuit omvat dat kan worden ingesteld om achtergrondlicht te ‘weigeren’.

Het technologieconcern suggereert dat deze sensoren kunnen worden gebruikt om gebruikers te wijzen op fijne deeltjes, in deze context vervuiling, in de lucht. Dit omvat materie die onzichtbaar is, tenzij in hoge dichtheden, maar toch ademhalingsproblemen zou kunnen veroorzaken.

Zweet ruiken

De tweede patentaanvraag, ‘Systems and Methods for Environment Sensing‘, beschrijft het octrooi een systeem dat chemicaliën in de lucht zou kunnen detecteren. Net als het eerste patent zou dit nuttig kunnen zijn voor omgevingsmetingen. Een apparaat kan bijvoorbeeld gevaarlijke chemicaliën in een omgeving detecteren en de gebruiker waarschuwen.

Apple suggereert dat het verder zou kunnen gaan dan veiligheidstoepassingen en dat het systeem sensoren zou kunnen gebruiken om geuren te detecteren die gebonden zijn aan bepaalde ‘chemische soorten’. Als deze gegevens worden ingevoerd in een machine learning-algoritme dan kan het worden gebruikt voor ‘geur’ herkenningsmogelijkheden, stelt het technologieconcern.

Het systeem zou ionische vloeistofsensoren gebruiken die op een chip zijn ingebed. Deze sensoren kunnen specifieke chemicaliën in de lucht detecteren, evenals hoeveel daarvan aanwezig is.

Volgens Apple zou het systeem bijvoorbeeld hoeveelheden bedorven voedsel kunnen meten en analyseren, maar ook zou het kunnen worden ingezet voor het ‘ruiken’ van de bloedsuikerspiegel op basis van zweet.

Leidende health-rol

Apple koestert al jaren een diepe interesse in healthcare. Voormalig CEO en oprichter van Apple Steve Jobs overleed zelf in 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Jobs stond bekend om zijn passie voor gezondheid en technologie.

De afgelopen jaren sloot het bedrijf een groot aantal samenwerkingsverbanden met gerenommeerde ziekenhuizen en zorginstellingen om digitale zorgtoepassingen te ontwikkelen en deze in praktijk te testen. De onderneming zet voor e-health vooral in op de Apple Watch, dat de voorbije jaren steeds meer gezondheidsfuncties kreeg ingebouwd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?