Apps onvoldoende betrouwbaar bij controle huidkanker

Apps die huid kunnen controleren op de aanwezigheid van kanker, zijn vaak onbetrouwbaar. De meeste apps komen tot een ander oordeel dan dermatologen die dezelfde huid onderzoeken. Er zit een foutmarge van ruim 60 procent in. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog en melanoomexpert dr. Nicole Kukutsch van het Huidkankercentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Kukutch stelt dan ook dat de apps die op de markt zijn voor het opsporen van huidkanker,  ongeschikt om een betrouwbaar oordeel te stellen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen, de NVDV. Een deel van de studie is uitgevoerd onder de bezoekers van de Nationale Huidkankerdag 2017. Op 2 juni aanstaande vindt de Nationale Huidkankerdag 2018 plaats. Momenteel is controle op huidkanker vanwege het warme weer extra nodig, aldus de NVDV.

Scannen huidvlek via smartphone

Met de apps, waarvoor moet worden betaald, kan een vlek via de smartphone worden gescand. Een bepaalde rating (bijvoorbeeld rood- geel -groen) geeft aan of een vlek een hoog risico heeft of niet. In het kader van het onderzoek werd bezoekers in vier academische centra – Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam – gevraagd of ze twee plekken konden aanwijzen die ze nader onderzocht wilden zien.

Van die plekken werd een foto gemaakt met een app. Daarna werd dezelfde plek beoordeeld door één of twee dermatologen, zonder dat de dermatoloog kennis had van de uitslag van de app. Zo werden van 125 bezoekers in totaal 199 verdachte plekjes nader bekeken.

Erg hoge foutmarge

Kukutsch stelt dat het in 45 procent van de gevallen niet lukte om een goede foto met de app te maken. “In totaal ondernamen we bij iedereen bij wie dit misging, maximaal vijf pogingen. 67 procent van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70 procent van de ‘gele app-rating’ (gemiddeld risico) waren volgens de dermatoloog een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. Dat vind ik een erg hoge foutmarge. Overigens zijn soortgelijke resultaten ook door andere onderzoeksgroepen gevonden.”

Volgens de onderzoeker geeft de uitslag aan dat weinig waarde kan worden gehecht aan de beoordeling die de apps stellen. “Ik zie vooralsnog alleen een voordeel om een app te gebruiken om met foto’s bij te houden hoe een vlek op je huid zich ontwikkelt. Daar mag je verder geen waarde aan hechten. Het leidt alleen tot onrust en hogere zorgconsumptie. Er zit ongetwijfeld toekomst in het gebruik van dit soort apps, maar ze zijn nu nog niet goed genoeg. Verder is het belangrijk om te weten dat de meeste melanomen (kwaadaardigste soort huidkanker) niet uit reeds aanwezige moedervlekken ontstaan maar op gewone huid.”

Apps nog geen sluitende oplossing

Colette van Hees, voorzitter van de dermatologenvereniging, concludeert uit de studie dat apps nog geen goede oplossing bieden voor het opsporen van mogelijke huidkanker. “Mensen die regelmatig verbranden en  mensen met een buitenberoep hebben een verhoogd risico op huidkanker. Erfelijkheid speelt een rol en ook het gebruik van medicijnen die het afweersysteem remmen. Voor al deze risicogroepen is een regelmatige controle van de huid daarom belangrijk. De apps zouden daarbij kunnen helpen, maar dit onderzoek geeft aan dat ze vooralsnog geen sluitende oplossing bieden voor het opsporen van huidkanker.”

Beoordeling apps via NeLL

Het LUMC huisvest sinds maart het NeLL (Nationaal e-health Living Lab, zie ook de interviews met Esther Talboom-Kamp en met Niels Chavannes en Robbert van Bokhoven vanaf 17 juni bij haar abonnees verschijnt). Het NeLL is onder meer opgericht om de 325.000 gezondheidsapps die er zijn, te beoordelen op hun werking, nut en de reikwijdte van het gebruik. Dit moet wetenschappelijk gevalideerde uitkomsten bieden. Afgelopen april werd op deze manier al een slimme inhalator beoordeeld.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan nu hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?