Arts en seksuoloog ontwikkelt draadloze erectiemeter

De in het Antonius Ziekenhuis door arts en seksuoloog Evelien Trip ontwikkelde TRIP-patch moet de oncomfortabele ouderwetse erectiemeter vervangen. De nieuwe meter is niet alleen veel compacter, ter grootte van een vingertopje, maar werkt ook volledig draadloos.Trip ontwikkelde de nieuwe draadloze meter samen met haar partner die sensoren ontwikkelt voor het monitoren van wilde dieren.

De arts en seksuoloog bedacht naast de naam ook een toepasselijke afkorting voor de TRIP-patch: (Transdermal Rigidity assessment via Ischemia of the Penis). Het idee voor de ontwikkelingen van een nieuwe erectiemeter ontstond toen Trip twee jaar geleden haar partner vertelde over het feit dat het ouderwetse apparaat eigenlijk niet meer functioneerde. Niet alleen was dat voor de dragers door allerlei draden behoorlijk oncomfortabel. Hij was qua computertechniek ook hopeloos verouderd. “Mijn partner had direct zoiets van: daar moet iets op te verzinnen zijn”, aldus Trip.

Het belang van de erectiemeter

Erectie metingen zijn onder andere belangrijk voor patiënten die een prostaatoperatie moeten ondergaan. Op dit moment onderzoekt Trip de functionaliteit, werking en vooral de interpretatie van de uitkomsten van de nieuwe draadloze meter in verhouding tot die van het voorheen gangbare instrument. Uiteindelijk kunnen, zo stelt Trip, drie groepen baat hebben bij het onderzoek met de erectiemeter. Mannen die aan prostaatkanker lijden, kandidaten voor een erectieprothese en mannen met niet direct verklaarbare erectieproblemen.

Bij patiënten met prostaatkanker is het belangrijk om vast te stellen of een erectie überhaupt nog mogelijk is. Na een prostaatoperatie of bestraling worden de betreffende zenuwen normaal zoveel mogelijk ontzien. Naar de zogenoemde erectie besparende bestraling en behandelingen wordt veel onderzoek gedaan. Onder andere bij het UMC Utrecht. Wanneer na onderzoek met de erectiemeter echter blijkt dat de betreffende patiënt sowieso geen erectie meer kan krijgen, dan kan de behandelend arts beslissen meer weefsel weg te nemen of bestralen.

Onderzoek voor prothese

Ook bij mannen die in aanmerking komen voor een erectieprothese is het belangrijk om te weten of de penis zelf geen erectiemogelijkheden meer heeft. “Zo’n operatie is onomkeerbaar, omdat daarbij de zwellichamen worden verwijderd. Die wil je dus alleen uitvoeren, als het lichaam zelf geen mogelijkheden meer heeft”, aldus Trip.

Bij mannen die kampen met niet direct verklaarbare erectiestoornissen is het van belang om te bepalen of een erectie lichamelijk onmogelijk is, of dat er sprake is van een psychische oorzaak. Ook daar kan de nieuwe draadloze erectiemeter bij ingezet worden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?