ASZ begint met ICT-opleiding voor zorgmedewerkers

18 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ, Dordrecht) zijn de afgelopen week begonnen met de opleiding Zorginformatica. Deze ICT-opleiding leert zorgmedewerkers meer over ICT in de zorg. Het doel is dat zorgmedewerkers met behulp van (digitale) innovaties betere zorg kunnen bieden aan patiënten.

Als de zorgmedewerkers de ICT-opleiding hebben afgerond, moeten ze volgens het ziekenhuis een voorhoede op de werkvloer vormen om bijvoorbeeld nieuwe technische toepassingen te ontwikkelen, die de zorg in het ziekenhuis verder kunnen verbeteren. De groep ‘studenten’ bestaat merendeels uit verpleegkundigen.

ICT-opleiding ‘mooie aanvulling’

Verpleegkundige Marieke Houmes van de afdeling Cardiologie verwacht dat de opleiding een mooie aanvulling op haar werk zal zijn. “ICT speelt een steeds grotere rol in de zorg. Denk maar aan de robot, die op onze dialyseafdeling buisjes bloed naar het laboratorium brengt. Daarom is het handig om meer te snappen van informatica en de taal van ICT’ers te leren spreken.”

Collega Esther van Es is als verpleegkundige onlangs op de ICT-afdeling van het ziekenhuis gaan werken. “Het is heel handig om als verpleegkundige naar ICT te kijken. Wij weten wat wel en niet werkt. En we zien goed welke mogelijkheden er zijn voor onze patiënten. Zo kunnen patiënten in de nabije toekomst nog meer informatie uit hun dossier lezen via patiëntenportaal www.mijnasz.nl.”

Studie tijdelijk in Dordrecht

Hogeschool Inholland in Amsterdam biedt de post-HBO-opleiding aan. Speciaal voor het Albert Schweitzer Ziekenhuis wordt de opleiding nu tijdelijk aangeboden in Dordrecht, zodat medewerkers de studie makkelijker kunnen volgen.

Gerard Geijtenbeek, secretaris van de Verpleegkundige Adviesraad van het ziekenhuis, noemt het uniek dat deze opleiding naar ons toekomt. “Dat is nog nergens anders gebeurd. Dit zegt ook wel iets over onze ambitie. We willen bij de meest innoverende ziekenhuizen van Nederland horen.”

De opleiding duurt een half jaar. De 18 betrokken medewerkers van het Albert Schweitzer Ziekenhuis worden één dag per twee weken vrij geroosterd voor de studie. Tijdens de opleiding leren ze onder meer over de laatste ICT-ontwikkelingen in de zorg, zoals elektronische patiëntendossiers (EPD’s) en nieuwe digitale zorgtoepassingen (e-health).

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?