Beeldprogramma mProve moet laaggeletterde patiënt helpen

Om laaggeletterden een kans te geven hun lees- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen, hebben de Nederlandse mprove-ziekenhuizen een nieuw programma gelanceerd, geheel gebaseerd op beelden. Het doel van het beeldverhaal is om moeilijk begrijpbare informatie toegankelijk te maken. Volgens de initiatiefnemers kampen er in Nederland circa 2,5 miljoen mensen met lees-, schrijf- en rekenproblemen.

Voor laaggeletterde mensen zijn alledaagse handelingen zoals e-mailen, het lezen van een afsprakenbrief of het lezen van een bijsluiter bij een medicijn een hele opgave. Om die reden hebben de vijf ziekenhuizen van mProve een beeldverhaal over ‘nuchter zijn’ ontwikkeld. Dit draagt eraan bij dat patiënten zich beter kunnen voorbereiden op de geplande onderzoeken of de operatie in het ziekenhuis.

De afbeeldingen voor het beeldverhaal zijn gemaakt door illustrator Maartje Kunen. Zij is gespecialiseerd in het maken van illustraties voor laaggeletterden. Door gebruik te maken van meer contrast, dikke lijnen en heldere kleurcombinaties, legt zij nog meer de nadruk op belangrijke elementen in de tekening waardoor de boodschap sneller over komt.

Ontwikkeling hulpmiddelen laaggeletterdheid

Dit jaar ontwikkelt mProve nog een aantal beeldverhalen. Onder andere over de CT-scan en het MRI-onderzoek. Ook wordt er gewerkt aan een digitaal hulpmiddel voor zorgverleners, met illustraties die geschikt zijn voor uitleg aan laaggeletterden.

Eerder al lanceerden de mprove-ziekenhuizen (Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Isala (Zwolle), Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch), Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) en Rijnstate (Arnhem) de bewustwordingscampagne ‘Taal maakt gezonder’. Mprove werd opgericht in mei vorig jaar en heeft als doel de zorgbeleving van de patiënt te verbeteren.

 

mProve: delen best practices, resultaten

Onder de naam mProve delen de ziekenhuizen hun best practices en behaalde resultaten. Ook zullen de ziekenhuizen samen aan projecten werken die binnen één ziekenhuis niet te organiseren zijn. Uiteindelijk streven zij naar het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen die de zorg efficiënter maken.

mProve wil de communicatie verbeteren met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, zo werd bij de oprichting gesteld. De zorgverleners van de ziekenhuizen zullen een training krijgen, waarin zij handvatten krijgen voor in de spreekkamer. Ook zouden de ziekenhuizen zich in gaan zetten voor het ontwikkelen van middelen om moeilijk begrijpbare informatie meer toegankelijk te maken.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?