Beeldvormende technologie gaat bijdragen aan personalised medicine

Beeldvormende technologie zoals PET kan bijdragen aan het in toom houden van de stijgende kosten in de gezondheidszorg en aan het realiseren van meer maatwerk in de vorm van gepersonaliseerde zorg. Dat stelt Lioe-Fee de Geus-Oei, sinds januari 2015 hoogleraar Radiologie in het LUMC.

Op maandag 19 december sprak Lioe-Fee de Geus-Oei haar oratie uit.  In haar werk speelt PET een grote rol. PET is een beeldvormende techniek die onder meer tumoren zichtbaar kan maken. Met radioactief gelabelde suiker kan PET (Positron Emissie Tomografie) cellen die veel glucose (suiker) gebruiken zichtbaar maken. Omdat kankercellen veel suiker nodig hebben, kan op deze manier een tumor worden onderscheiden van gezond weefsel. Ook andere biologische en moleculaire eigenschappen van vele andere ziekteprocessen, zoals hart- en vaatziekten, neurologische ziekten en infectieziekten, kunnen met PET worden afgebeeld, aldus De Geus-Oei in haar oratie.

"De druk op de gezondheidszorg neemt enorm toe. Als we de kosten niet weten te beteugelen, dan is het doemscenario dat we in 2030 25 procent van het bruto nationaal product aan zorg zullen uitgeven. Dat is een angstaanjagend scenario en aan de academische ziekenhuizen dan ook de maatschappelijke opdracht om innovaties te ontwikkelen om deze problematiek het hoofd te bieden. Als we zorg op niveau willen kunnen blijven aanbieden, dan moet die zorg betaalbaar én duurzaam zijn."

Personalised medicine, big data

Volgens De Geus-Oei kan haar vakgebied daaraan bijdragen. "We staan op een omslagpunt in het denken over en inrichten van onze gezondheidszorg. Zorg alleen waar nodig, specifieker, slimmer en meer op maat. Daarbij staan twee onderwerpen uit de nationale wetenschapsagenda centraal: personalized medicine en big data.”

Personalized medicine houdt in de visie van De Geus-Oei in dat een individuele patiënt een therapie krijgt die het beste bij die persoon en de ziekte past, bijvoorbeeld vanwege bepaalde kenmerken van de tumor. Om inzicht te krijgen waarom een bepaalde ziekte bij verschillende personen een verschillend beloop heeft, helpt het om via big data-toepassingen allerlei gegevens te verzamelen, zoals genetische, biochemische, biologische en moleculaire eigenschappen van de ziekte. “PET kan in dat kader zeer waardevolle informatie verschaffen.”

Voorkomen onnodige bijwerkingen

Voor de toekomst ziet De Geus-Oei brede toepassing van PET. Dure geneesmiddelen zouden bijvoorbeeld een label kunnen krijgen, waarmee ze te volgen zijn in het lichaam en de arts kan zien of ze in de juiste dosis op de juiste plaats terechtkomen. Hiermee kan voorkomen worden dat een medicijn gegeven wordt aan een patiënt die er geen profijt van heeft, wat de patiënt veel onnodige bijwerkingen en de maatschappij veel geld kan besparen.

Lioe-Fee de Geus-Oei (1971) promoveerde in 2007 aan het Radboudumc en werd daar in 2010 opleider. Daarnaast is zij sinds 2013 parttime hoogleraar aan de Universi-teit Twente. Haar onderzoekslijn focust op het karakteriseren van tumoren met PET en vroeg voorspellen of een behandeling zinvol is.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?