Beheersbaarheid is bij zorginnovatie belangrijker dan uniek zijn

Tegenwoordig speelt ICT in bijna elke bedrijfstak en in onze maatschappij een centrale rol. Je zou denken dat we het in de vingers hebben, ook in de zorg. Toch blijkt dat de implementatie van nieuwe systemen nog vaak mislukt. Gebruikers zijn niet volledig betrokken, kosten lopen buiten het budget en tijdige oplevering is nog niet altijd realiteit. Leren we niet van het verleden of zijn er iedere keer weer nieuwe factoren die meespelen?

Zodra ICT het primaire zorgproces raakt, willen zorgorganisaties oplossingen die afgestemd zijn op hun specifieke instelling. Alhoewel de voordelen van deze aanpak zonder meer valide zijn, zijn er zeker ook nadelen. Vaak brengt maatwerk hogere kosten met zich mee en blijkt het uitbreiden van functionaliteit lastig te zijn zodra er gegevens uit andere systemen nodig zijn. Daarnaast heeft dit type project een hoger risicoprofiel, doordat veelal meer unieke aanpassingen moeten worden doorgevoerd. De complexiteit en de kans op vertraging van de implementatie neemt toe. In de praktijk legt dit bovendien veel druk op de ICT-organisatie en/of externe adviseurs en leveranciers.

De integrale aanpak

  • Klinische relevantie

Hoe goed een innovatie er op papier ook uit ziet en hoe perfect deze technisch ook werkt, uiteindelijk moet de gebruiker erop vooruitgaan. Innovaties moeten zodanig worden geïmplementeerd dat er data wordt gegenereerd waaruit het succes voor de cliënt/patiënt blijkt.

  • Adoptie door medewerkers

Het succes van innovatieprojecten in de zorg wordt niet alleen bepaald door de technische implementatie, maar ook door de adoptie van de nieuwe werkwijze door medewerkers. Het is van belang dat zorgverleners tijdig betrokken zijn bij deze aanpak; zij zijn immers de experts vanuit de praktijk en hiermee wordt voorkomen dat een innovatieproject enkel ICT-geleid is. Het trainen van medewerkers in nieuwe vaardigheden en begeleiding bij de implementatie blijken succesfactoren.

  • Interoperabiliteit

Met de opkomst van The Internet of Medical Things (IoMT) ontstaat er een infrastructuur van miljoenen verbonden medical devices, softwareapplicaties en (mantel)zorgverleners. Maar hoe zorg je er dan voor dat hartslagmetingen van de Fitbit, de patch en de monitor op de ICU correleren voor de patiënt die ze afgelopen maand alle drie heeft gebruikt? Hiervoor zijn open communicatieplatformen nodig, gebaseerd op standaarden. Alleen dan kunnen cliënten, zorginstellingen en leveranciers data snel en veilig genoeg delen.

Waarde digitale informatie volledig benutten

De vraagstukken rond informatie en communicatie zijn complex. Om zorgorganisaties op het gebied van informatievoorziening te ondersteunen is Ascom gestart met het samenbrengen van zorgtechnologie en mobiele oplossingen binnen één platform. Op zo’n healthcare platform kunnen medische apparaten van alle leveranciers aangesloten worden en kunnen data centraal in het EPD of in een open database opgeslagen worden. Hiermee hebben alle zorgverleners toegang tot waardevolle en relevante digitale informatie.

Waar mogelijk voegen analytische algoritmen context toe aan de informatie, zodat artsen en zorgteams de zorg kunnen afstemmen op de behoeften van de patiënt of cliënt. In plaats van ‘een alarm op kamer 3.12’ ontvang je ‘meneer Jansen, kamer 3.12, heeft sterk verhoogde hartslag binnen één minuut (80-150bpm)’. Over enige tijd is er wellicht geen alarm, maar simpelweg de melding ‘meneer Jansen zit op de hometrainer en fietst 25 km/h met een hartslag van 150bpm’.

In de basis is maatwerk goed, maar zeker bij ICT-projecten die de primaire zorgprocessen raken heeft een integrale oplossing zeer veel voordelen en zeker ook een grotere kans van slagen. Wel is het hierbij belangrijk de keuze te maken voor een open platform, zodat alle medische apparaten hierop kunnen worden aangesloten. Want alleen door interoperabiliteit tussen bestaande en nieuwe medische hulpmiddelen, zorginformatiesystemen en managementoplossingen, wordt de informatie voor de zorg inzichtelijker, toegankelijker en beter bruikbaar.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?