Belgisch digitaal corona testbeleid moet huisartsen ontlasten

Met de komst van de herfst zijn ook de oplopende corona besmettingscijfers terug. Een coronatest aanvragen kan bij ons al ruim een jaar online geregeld worden. In België gaan veel mensen nog bij de huisarts langs om te laten bepalen of de symptomen die ze hebben aanleiding geven voor een coronatest. Dat gaat nu veranderen. De Belgische overheid start binnenkort met een online tool voor doorgeven van symptomen en aanvragen van een coronatest.

Enkele weken geleden spraken Belgische huisartsen hun ongerustheid uit over de toenemende werkdruk door het stijgende aantal mensen dat zich met verkoudheidsklachten in de praktijk meldt. De artsen moeten op basis van de klachten bepalen of een coronatest nodig is. Die werkdruk kunnen ze, met de verwachte vierde golf van de coronacrisis die nu op komst is, niet meer aan. De komst van het digitaal corona testbeleid moet in ieder geval de huisartsen meer lucht geven. In Nederland kunnen coronatests al sinds de zomer van 2020, via de website van de GGD, online aangevraagd worden.

Digitaal corona testbeleid

Mede daarom heeft de federale overheid in België besloten om het proces voor het aanvragen en het beoordelen van klachten te digitaliseren. Binnenkort kunnen de Belgen corona gerelateerde klachten doorgeven via een online formulier of in een smartphone app. Vervolgens wordt via een geautomatiseerd algoritme bepaald of de betreffende persoon al dan niet een coronatest moet ondergaan.

Wanneer een coronatest aangeraden wordt, dan stuurt het systeem een code waarmee de patiënt direct naar een corona testcentrum of apotheek kan gaan voor het afnemen van de test. Het nieuwe digitale testbeleid moet de druk op de huisartsen verlichten, zo luidt de verwachting.

Het digitaal corona testbeleid is niet de enige wijziging die doorgevoerd wordt. De Belgische overheid heeft ook besloten dat er voortaan meer sneltests ingezet zullen worden. Die nemen, voor het bepalen van de uitslag, minder tijd in beslag dan de bekende PCR-tests. De sneltests zullen bij de apotheek afgenomen worden en de testpersonen hebben vervolgens binnen een kwartier uitsluitsel of ze al dan niet besmet zijn met het coronavirus.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?