Bestraling levertumoren van binnenuit nu live te volgen

Onderzoekers van het Radboudumc zijn er in geslaagd om de zogenoemde radioactieve holmiumbolletjes die gebruikt worden voor de bestraling, van binnenuit, van levertumoren, live in beeld te brengen. Zo kon de instroom van de bolletjes real-time gevolgd worden. De techniek die ze daarvoor gebruikten wordt beschreven in het tijdschrift Cancers. Volgens de onderzoekers maakt deze techniek de weg vrij voor een meer persoonsgerichte aanpak van levertumoren.

Tot nu toe was het nog niet mogelijk om het inspuiten van radioactieve holiumbolletjes tijdens de bestraling te volgen. Daarvoor werd vooraf onderzoek gedaan naar de vertakking van de leverader. De bolletjes worden vervolgens door het bloed meegevoerd naar de plek waar de tumor zich bevindt. Op die plekken zitten de kleine bloedvaatjes die zich rondom tumoren te vinden zijn. Daar lopen de bolletjes vervolgens vast en kunnen hun bestralende werk gaan doen.

Het probleem is echter dat tijdens de behandeling niet kon worden gevolgd hoe de bolletjes zich in werkelijkheid verspreidden. “Daardoor kan het zijn dat er te weinig microsferen naar een tumor stromen, de stralingsdosis te laag blijft, en je niet het gewenste effect bereikt”, vertelt Frank Nijsen van de afdeling Medische Beeldvorming van het Radboudumc. De nu ontwikkelde nieuwe techniek maakt dat wel mogelijk.

Bestraling in de MRI

De therapie die door Nijsen en zijn collega’s ontwikkeld is, werkt op basis van paramagnetische radioactieve holmiumbolletjes. Daardoor kunnen ze met behulp van een MRI zichtbaar gemaakt worden. Met behulp van speciale faciliteiten ban het MITeC hebben de onderzoekers een methode ontwikkeld om de bolletjes toe te dienen terwijl de patiënt in een MRI-scanner ligt. Dat was een complexe uitdaging omdat alle materialen die gebruikt worden – denk aan katheters – geschikt moet zijn om veilig te gebruiken in het hoge magneetveld van de MRI-scanner. Bovendien mogen die materialen ook het beeld van de MRI niet verstoren. De onderzoekers zijn er nu dus in geslaagd al die complexe voorwaarden op de rit te krijgen waarmee de werking van de methode feitelijk bewezen is.

Onderzoekers over de nieuwe innovatieve methode voor de bestraling van levertumoren.

“Voor zover bekend is het wereldwijd de eerste keer dat we al tijdens de procedure zien hoe de bolletjes zich verdelen. Het is een ‘proof of concept’, waarin we laten zien dat het op deze manier veilig kan. We kunnen de injectie van de microsferen dankzij het MRI-beeld live volgen en daarnaast meten hoeveel bolletjes in de tumoren en de gezonde lever zijn vastgelopen”, aldus Joey Roosen, van de afdeling Medische Beeldvorming. Eind dit jaar zal hij op deze nieuwe uniek ontwikkelde onderzoeksmethode promoveren.

Een van de vervolgstappen wordt de doorontwikkeling van deze nieuwe therapie. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken of de verspreiding van holmiumbolletjes ook tijdens de procedure, met behulp van MRI-beelden, bijgestuurd kan worden. “Dat is de vraag die we in een vervolgonderzoek gaan beantwoorden. Als dat lukt, kunnen we radioembolisatie veel beter afstemmen op de situatie van iedere unieke patiënt. Daar willen we naartoe”, vertelt Nijsen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?