Betere diagnose ‘vrouwenhart’ door nieuwe meetmethode

Een nieuwe meetmethode is in staat de weerstand en bloedstroom van de kleinste haarvaten van het hart te analyseren. Een ziekte die ook wel 'vrouwenhart' genoemd wordt en waarvoor met bestaande onderzoeken niet altijd de juiste diagnose gesteld kon worden. De nieuwe meetmethode is ontwikkeld door onderzoekers van het Catharina Hart- en Vaatcentrum en de Technische Universiteit Eindhoven.

Door het meten van de bloedstroom en weerstand van de haarvaten kan de conditie van deze haarvaten nu beter in beeld gebracht worden. Dat stelt cardiologen in staat een duidelijkere diagnose te stellen. Danielle Keulards, onderzoeker en werkzaam bij het Catharina Ziekenhuis, is een van de ontwikkelaars van de nieuwe meetmethode. De nieuwe methode om ‘vrouwenhart’ vast te stellen wordt inmiddels al in een aantal grote hartcentra, zowel binnen Nederland als in het buitenland, toegepast.

Vrouwenhart diagnose

Dat het dichtslibben van de grotere kransslagaders tot zijn op de borst, en nog erger, kan leiden is bekend. Echter, de laatste jaren herkennen cardiologen wereldwijd dat een verhoogde weerstand in de haarvaten in het hart tot dezelfde problemen kan leiden. Deze aandoening staat bekend als microvasculair lijden. Omdat dit vooral veel voorkomt bij vrouwen wordt in de volksmond dan vaak gesproken over ‘het vrouwenhart’.

Dat wil overigens niet zeggen dat microvasculair lijden bij mannen niet of nauwelijks voorkomt. In tegendeel, het onderzoek dat Danielle en haar team uitvoerde wijst uit dat zo’n 40 procent van de personen bij wie ‘vrouwenhart’ wordt gediagnosticeerd, man is.

“Gelukkig heeft het microvasculair lijden een veel betere prognose dan het dichtslibben van de grote kransslagaders en kunnen we de patiënten behandelen met medicijnen om de klachten te verminderen. Wel is het van belang onbegrepen pijn op de borst serieus te nemen, bij vrouwen én mannen, en metingen van de haarvaten te verrichten indien nodig”, aldus Danielle.

Nieuwe meetmethode

Bij de nieuwe meetmethode worden de druk en de temperatuur van de kransslagader gemeten met behulp van een infusiekatheter met vier infusiegaten en fysiologisch zout. Daardoor ontstaat maximale hyperemie en kan met behulp van een sensor de distale temperatuur in de kransslagader gemeten worden. Na ongeveer een halve minuut wordt ook de temperatuur op de lokatie van de infusiegaatjes gemeten. De verschillende temperatuur en druk meetgegevens worden vervolgens gebruikt om zowel de absolute bloedstroom als de microvasculaire weerstand te berekenen.

Danielle Keulards promoveerde eerder deze maand aan de TU/e op haar onderzoek (pdf-link) naar de nieuwe meetmethode het stellen van de diagnose voor microvasculair lijden. Met haar onderzoek toonde zij niet alleen aan dat de nieuwe methode werkt, maar ook dat deze veilig is en geen complicaties geeft.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?