Betere monitoring medicijngebruik bespaart 300 miljoen zorgkosten

De Medicijn Monitor (MM) van Benu Apotheken heeft tussen 2011 en 2014 voor zo’n 32 miljoen euro aan zorgkosten bespaard door verkeerd medicijngebruik te beperken. Dat blijkt uit een onderzoek van Equalis Strategy.

BENU Apotheken begon in 2011 in een deel van haar apotheken met de Medicijnmonitor (MM). Het doel van MM was de veiligheid en kwaliteit van medicijngebruik te verbeteren en kosten te besparen voor zowel farmaceutische zorg, als voor ziekenhuiszorg. De reden voor de monitor was de groei van het aantal opnames in ziekenhuizen door verkeerd medicijngebruik, met name vanwege vergrijzing.

Ruim 80 procent van de bespaarde zorgkosten uit de periode 2011-2014 kwam voort uit kosten die door ziekenhuizen niet gemaakt zijn (zoals voor opnames) en minder farmaciekosten. Het onderzoek schetst dat nu alle ruim 360 Benu apotheken (onderdeel van Brocacef) de monitor gebruiken, de besparing kan oplopen tot 82 miljoen euro per jaar. Wanneer de MM landelijk zou worden toegepast, zouden de besparingen op jaarbasis kunnen uitkomen op 308 miljoen euro.

Verhoogd risico signaleren

Apothekers kunnen met de monitor snel een verhoogd risico signaleren op medische complicaties bij medicijngebruik en daar actie op ondernemen. Zo worden complicaties door verkeerd of onnodig medicijngebruik voorkomen. Dat kan weer leiden tot een sterke verlaging van de kosten van ziekenhuisopnames.

In totaal zijn 0,8 miljoen BENU-cliënten van apotheken die deelnemen aan het MM-programma in dit onderzoek meegenomen. Jaarlijks komt ongeveer 5 procent van de BENU-cliënten in aanraking met MM –  over het algemeen cliënten met een relatief zware zorgvraag en daardoor een meer complex gebruik van medicatie.

Het onderzoek van Equalis heeft zich niet gericht op de verwachte gezondheidsverbeteringen voor deze groep door beter medicijngebruik, maar alleen op hun kostenbesparing door MM ten opzichte van vergelijkbare cliënten zonder MM.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?