Bravis zet Thuismeten app in voor zwangerschapsdiabetes

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die onder controle of in behandeling zijn bij het Bravis Ziekenhuis kunnen vanaf nu gebruik maken van de Thuismeten app. Daarmee kunnen zij de metingen voor de diabetescontroles voortaan thuis uitvoeren en hoeven zij niet meer elke keer naar het ziekenhuis te komen. De meetwaarden die via de app ingevoerd worden kunnen door de zorgverleners op afstand ingezien worden. Indien nodig wordt met de zwangere patiënt contact opgenomen.

De Thuismeten app wordt al langere tijd door het Bravis ziekenhuis ingezet. Onder andere voor patiënten die lijden aan COPD, hartfalen, COVID-19 en (zwangerschaps)hypertensie. Door de app nu ook beschikbaar te stellen voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes zet het ziekenhuis een volgende stap in de transitie van de zorgverlening, waarbij e-health en zorg dichtbij huis twee belangrijke speerpunten zijn.

Voorheen moesten vrouwen met zwangerschapsdiabetes handmatig een geschreven dagboekje invullen waarin ze de meetresultaten bijhielden. Een keer per week werden die meetresultaten dan per mail of telefonisch doorgegeven aan de diabetesverpleegkundige.

Thuis meten en controle op afstand

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die de Thuismeten app gaan gebruiken, voeren in de app glucosewaarden in en, indien van toepassing, de gebruikte insuline. Die gegevens worden vervolgens digitaal en rechtstreeks naar de diabetesverpleegkundigen gestuurd, en niet, zoals in het verleden, pas enkele dagen later.

Wanneer de meetresultaten herhaaldelijk afwijkende waarden laten zien, dan ontvangen de diabetesverpleegkundigen daarvan automatisch een melding. Zij kunnen dan direct actie ondernemen en de patiënt contacteren voor eventueel te nemen vervolgstappen. Dat kan bijvoorbeeld het aanpassen van de medicatie zijn. Dankzij de Thuismeten app kan nu veel eerder op veranderende meetwaarden ingespeeld worden.

Meer zicht op zwangerschapsdiabetes

De Thuismeten app is onderdeel van Bravis Beter Thuis. Voor de patiënt betekent het naast de al genoemde voordelen dat ze voor monitoring en nacontroles minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Voor de zorgverleners betekent het dat zij meer inzicht hebben in de gezondheidstoestand van de patiënt, waardoor op het juiste moment zorg verleend kan worden.

Daarnaast biedt het voor de patiënt inzicht in zijn eigen ziekte, waardoor patiënten in toenemende mate zelf (indien mogelijk) leren bijsturen. Zo houden zij zelf de regie over hun gezondheid en zijn ze toch verzekerd van dezelfde kwaliteit van zorg.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?