Catharina Ziekenhuis zet operatierobot in bij gynaecologische operaties

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is begonnen met kijkoperaties met behulp van de Da Vinci xi-operatierobot. Het ziekenhuis zet de nieuwste generatie operatierobot in om patiënten die complexe gynaecologische kankeroperaties moeten ondergaan met een veel minder ingrijpende kijkoperatie te opereren.

Eerder deze week kwamen Maxima Medisch Centrum (Eindhoven, Veldhoven) en Meander Medisch Centrum (Amersfoort) met vergelijkbaar nieuws. Ook Meander zet de nieuwste Da Vinci in, in dit geval voor maagoperaties. Het Maxima MC gebruikt zijn operatierobot onder meer voor darm- en gynaecologische operaties. Het zet ook een combinatie in van een robotarm en 3D-beelden.

Nauwkeuriger werken

Het Catharina Ziekenhuis (onderdeel van de Santeon ziekenhuizen) stelt een belangrijk verwijscentrum te zijn voor gynaecologische kanker. De afgelopen jaren stijgt het aantal vrouwen dat een complexe gynaecologische operatie moet ondergaan, zoals een baarmoederhalskankeroperatie.

Met ondersteuning van een robot kunnen specialisten nauwkeuriger werken, met minder bloedverlies en minder pijn voor de patiënt, aldus gynaecoloog dr. Ruud Bekkers. “Een robotarm is een optimaal verlengstuk voor mij als specialist.”

Bekkers heeft al 11 jaar ervaring opgebouwd met operatierobots opgedaan bij zijn eerdere werkgever Radboudumc. “Ik kijk naar een 3D-beeldscherm waar mijn operatiegebied sterk vergroot wordt afgebeeld. Daardoor ben ik in staat om zeer kleine bewegingen te maken, waardoor bijvoorbeeld de kans op bloedverlies minder wordt. Dat merken patiënten direct. Zij ervaren minder pijn en kunnen eerder naar huis.”

Keuze Da Vinci

Het Catharina Ziekenhuis koos voor de Da Vinci-robot omdat het wereldwijd de meest gebruikte operatierobot in ziekenhuizen is. “Dat heeft als toegevoegde waarde dat chirurgen van over de hele wereld continu kennis en data delen over het gebruik ervan en verbeteringen snel kunnen worden doorgevoerd”, vertelt dr. Misha Luyer, één van de chirurgen die met de robot werkt.

Uroloog dr. Eric Vrijhof die zijn patiënten met prostaatkanker al enkele jaren opereert met een robot in Nijmegen voegt hier aan toe dat de patiënten die met een robot geopereerd worden dankzij het grootschalig delen van kennis en data altijd verzekerd zijn van de beste uitkomsten van hun behandeling. “Voor mijn patiënten met prostaatkanker geldt bijvoorbeeld dat zij minder kans op complicaties hebben zoals incontinentie en erectiestoornissen.”

Ergonomisch voordeel

Werken met een operatierobot heeft nog diverse andere voordelen, zoals op het gebied van ergonomie. De operaties zijn voor de medisch specialisten en het OK-personeel minder belastend. Daarnaast hoopt het ziekenhuis door de investering in de nieuwste robottechnologie ook nieuwe medewerkers aan te trekken, aldus Vrijhof: “Robotoperaties worden de toekomst. In de nabije toekomst zullen steeds meer specialismen gebruik maken van deze techniek. Een goede ontwikkeling voor ons als professional maar natuurlijk vooral voor onze patiënten.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?