Chemotherapie dichtbij huis in regio Apeldoorn en Zutphen

Gelre ziekenhuizen en de thuiszorgorganisaties Sensire en Vérian hebben het aanbod van chemotherapie op locaties dichter bij huis verder uitgebreid. Dat besluit is onder andere genomen vanwege de toename van het aantal COVID-19 patiënten in de ziekenhuizen. Door meer patiënten de mogelijkheid te geven in een wijkcentrum behandeld te worden kan die cruciale zorg ook tijdens deze golf van de coronapandemie doorgaan.

De behandeling in de buurt geldt voor bepaalde injecties met chemotherapie. Zij worden gegeven in de wijklocaties van Sensire en Vérian in de regio Apeldoorn en Zutphen. Gelre ziekenhuizen en de twee thuiszorgorganisaties zijn afgelopen zomer gestart met het aanbieden van chemotherapie in de wijk.

De komende jaren streven de drie partijen ernaar om steeds meer behandelingen naar huis of dichtbij huis in wijklocaties verplaatsen. Die doelstelling, in het kader van De Juiste Zorg op De Juiste Plek, staat los van de uitbreiding die nu, onder druk van de coronapandemie, opgestart is.

Eerste chemotherapie in ziekenhuis

De eerste kuur van de therapie wordt altijd in het ziekenhuis toegediend. Daar bepalen de zorgverleners vervolgens of de betreffende patiënt in aanmerking komt voor een behandeling op een van de locaties van de twee thuiszorgorganisaties. Daarvoor is het onder andere van belang dat er geen (ernstige) bijwerking of complicaties optreden.

Het buiten de muren van het ziekenhuis behandelen van patiënten die chemotherapie krijgen is ook alleen van toepassing bij middelen die veilig buiten het ziekenhuis toegediend kunnen worden. Dit zijn bepaalde soorten chemotherapie en immunotherapie. De bereiding van deze middelen vindt plaats vanuit de ziekenhuisapotheek van Gelre ziekenhuizen en wordt met een geconditioneerd transport naar de wijklocatie gebracht.

“Voor mij als oncologieverpleegkundige is dit een verbreding van de zorgverlening dichtbij de patiënt. De zorg is op de wijklocatie persoonlijker en daarmee voor een patiënt minder confronterend. Ik heb 1-op-1 contact met de patiënt en kan daardoor echt de tijd nemen. Dit noemen patiënten ook als voordeel, naast dat ze het fijn vinden dat het dichtbij is en ze vrijwel direct aan de beurt zijn”, vertelt Coco Samuels, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige van Vérian.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?